Прокуратурата на ЕС вече работи и е ефективна, доказва Кьовеши с присъда

Прокуратурата на ЕС вече работи и е ефективна, доказва Кьовеши с присъда
A A+ A++ A

Словашки съд издаде първата осъдителна присъда в резултат на разследване на новосъздадената Европейска прокуратура по дело за опит за измама със средства на ЕС, съобщи съдът в сряда, цитиран от БГНЕС.

Бившият кмет на Просачов, село в Източна Словакия, който в официалните съдебни документи е посочен само като "J.S.", се призна за виновен за фалшифициране на документи с цел незаконно получаване на средства от ЕС.

Кметът е извършил "престъпление, с което е накърнил финансовите интереси на Европейския съюз", заяви говорителката на съда Катарина Куджакова пред АФП.

 В изявлението на прокуратурата, която започна да функционира през юни, се казва, че "общата щета, която би могла да бъде причинена, е над 93 000 евро".

В решението си от понеделник съдът наложи тригодишна условна присъда на бившия кмет, на когото също така е забранено да заема публични длъжности в продължение на пет години.

Присъдата е окончателна и не може да бъде обжалвана, заяви съдът.

Европрокуратурата е със седалище в Люксембург и се ръководи от Лаура Кьовеши, бивш ръководител на румънската антикорупционна служба, която обеща да проверява "силните" и "опасните".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »