Apple съди компанията, създала шпионския софтуер „Пегас“

Apple съди компанията, създала шпионския софтуер „Пегас“
A A+ A++ A

Apple обяви, че ще съди израелската софтуерна компания NSO Group заради това, че е таргетирала предимно потребителите на iPhone със своя софтуер за подлушване ''Пегас'', предаде Би Би Си. Софтуерът може да зарази както iPhone, така и устройства с Android, позволявайки на операторите да извличат съобщения, снимки и имейли, да записват разговори и тайно да активират микрофони и камери. NSO Group заяви, че инструментите ѝ са създадени за издирване на терористи и престъпници, но след разследване на журналисти от 17 издания стана ясно, че ''Пегас'' е бил използван за подлушване на активисти, политици и журналисти.

NSO Group заяви, че доставя софтуера само на военни, правоприлагащи и разузнавателни агенции от страни с добри резултати в областта на правата на човека. Въпреки това по-рано този месец САЩ поставиха компанията в търговски черен списък, като заявиха, че софтуерът е ''позволил на чуждестранните правителства да водят транснационална репресия, което е практиката на авторитарни правителства, насочени към дисиденти, журналисти и активисти''.

В публикация за съдебния процес Apple заяви, че иска да държи NSO Group и нейната компания майка OSY Technologies ''отговорни за наблюдението и насочването към потребителите на Apple''. ''За да предотврати по-нататъшна злоупотреба и вреда на своите потребители, Apple също така иска постоянна забрана NSO Group да използва софтуер, услуги или устройства на Apple''.

Международно разследване на журналисти от 17 издания, сред които "Вашингтон пост", "Гардиън", "Монд", "Зюддойче цайтунг" показа, че шпионската програма "Пегас" е използвана в около 50 държави, напомня "Сега".

Клиенти на компанията са били десет правителства - Азербайджан, Бахрейн, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Унгария, Индия и ОАЕ, които са въвеждали десетки хиляди номера на представляващи интерес за тях хора. Сред подслушваните е бил телефонът на френския президент Еманюел Макрон - мишена на шпионско наблюдение от страна на Мароко. Шпионският софтуер е създаден в България, Кипър и Израел.

#шпионски софтуер #Apple #съди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »