Предложение на харвардци: Глоби за пари на ръка от шефа

Предложение на харвардци: Глоби за пари на ръка от шефа
A A+ A++ A
Работещите да бъдат глобявани, ако получават пари на ръка от работодателите си. Това предложи Асен Василев и получи подкрепата на партиите и коалициите по време на преговорите за правителство в сектор ”Труд и социална политика”.

Бившият финансов министър, който водеше разговора от името на спечелилите изборите "Продължаваме промяната", предложи криминализиране на плащанията на ръка над официалните заплати и въвеждане на по-големи глоби за работодателите и счетоводителите.

Целта е изсветляване на сивата икономика. Планира се след тримесечна разяснителна кампания да започнат проверки и санкции.

От 2015 г. недекларирането на облагаем трудов доход и недекларирането на осигуровки е криминализирано и се наказва с глоба и затвор, но почти няма наказателни дела за укриване на осигуровки. Според сегашния Наказателен кодекс обаче наказателната отговорност носят само работодателят и счетоводителят, но не и работникът. Сега Василев предлага и работещите да могат да бъдат преследвани наказателно, ако се съгласят да получават заплата в плик.

#ПП ПП #сива икономика #пари в брой #глоби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »