Паркомати заменят служителите на платените паркинги в Русе

Паркомати заменят служителите на платените паркинги в Русе
A A+ A++ A

Седем паркомата ще бъдат закупени до края на годината от община Русе, за да бъдат поставени на платените паркинги в града

До края на седмицата ще бъде обявена и обществената поръчка. Това съобщи Русе Медиа, позовавайки се на зам.-кмета по комунални дейности Димитър Недев. Средствата в размер на 84 000 лв. бяха гласувани на последната сесия на Общинския съвет през ноември.

„Въвеждането на паркомати е по няколко причини. Първо, да не стоят хора на паркингите на студа през зимата и в жегата през лятото. Втората причина е, че с тези устройства, които постоянно са си на мястото, може да се осъществяват заплащания както с карта, така и в брой, като се връща ресто. Бъдещето на разплащанията е не само с кешове плащания, а и с есемеси, чрез телефон с инсталирана банкова карта, с магнитна карта. Устройствата ще дават възможност на граждани и гости от други райони на страната и особено от чужбина да извършват заплащане, което за момента е проблем при плащане чрез есемеси“, обясни Димитър Недев.

Паркоматите ще бъдат монтирани в зони с видеонаблюдение, а самите устройства също ще имат камери. В момента се уточняват точките, на които ще бъдат поставени паркоматите, като едното със сигурност е паркингът пред църквата „Света Троица“. Местата ще бъдат съгласувани с главния архитект. При платеното паркиране от двете страни на големи булеварди ще може да се монтират паркомати по диагонал в двата края на улиците.
„В зависимост от натовареността ще направим една класация на зоните, където спират автомобилите. Със заповеди и решения на Общинския съвет в град Русе има около 750 паркоместа, които трябва да са платени. До момента са въведени около 450, като има още места. Ще изчакаме генералния план за организация на движението, за да разберем дали ще настъпят промени, тъй като при него могат да отпаднат някои зони или да се предложат и други“, каза още Димитър Недев.

Служителите, които в момента работят на паркингите, няма да бъдат освобождавани. Те ще бъдат включени в екипи по контрола, които ще обикалят с автомобили да заснемат МПС-та, които не са платили. На такива коли ще бъдат поставяни скоби, а водачите ще бъдат глобявани.

Предстои следващата година да бъдат закупени още 7 паркомата, за да обхване по-голяма територия от града.

#Русе #паркинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »