Защо туршийката е вредна?

Защо туршийката е вредна?
A A+ A++ A

Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е една от причините за появата на гастрит.

Както всички останали нации, и българите си имат традиционно меню и характерен начин на хранене. Особено през зимния сезон почти няма трапеза по нашите географски ширини, на която да не е сервирано кисело зеле, кисели краставички, мариновани чушки и най-вече туршия, която, както знаем, е едно от основните мезета за ракия. Малцина обаче осъзнават, че този тип хранене е нездравословно, независимо от това, тези вредни кулинарни навици се повтарят от десетилетия и се предават от поколение на поколение, пише Ирена Лазарова в Gotvach.bg.

Защо все пак туршиите са вредни? 

Повечето от тях са с огромно съдържание на готварска сол, което е огромна опасност за здравето, особено за хора със сърдечно-съдови заболявания или склонни към затлъстяване. Вместо да набляга на суровите плодове и зеленчуци, българинът предпочита предимно сладката и туршиите. Малцина от сънародниците ни си дават сметка, че тези "деликатеси" са вредни за стомаха. Първенството в „лошата класация” води киселото зеле, което присъства ежедневно в чиниите на повечето хора. Почти няма българско семейство, което всеки сезон да не приготвя зимнина.

Самият процес представлява анаеробна ферментация, извършваща се в „среда” на марината или саламура. Микроорганизмите отделят млечна, маслена и оцетна киселина, различни алкохоли и съединения. Към зимнината често се добавят и подправки като чесън, копър, магданоз, черен пипер, кимион и др. Крайният резултат е – продукт с крайно солен или кисел вкус. В почти всяка рецепта присъства и захарта, с което нюансът на здравословна храна се „обогатява”.

Зеленчуците могат да се запазят месеци, но дали хранителните им качества ще са същите? Отговорът е – не. По-голямата част от витамините изчезват, в резултат на саламурената/маринованата среда и термичната обработка. Полезните качества са заменени с висока концентрация на солеви и киселинни агенти, които спомагат за по-пикантния вкус на тези храни.

Освен враг на хората с повишено кръвно налягане, туршията е една от причините за появата на гастрит – друго заболяване, често срещано сред сънародниците ни. Високите нива на киселинност в съдържанието й вредят на стомашната и чревна лигавица.

Вече сме в сезона на туршиите, киселото зеле и краставички. Това е храна, любима на по-голямата част от българите, които биха я отписали трудно от менюто си. Все пак се придържайте към баланса. Вероятно и за зимнината важи сентенцията – да се консумира с удоволствие и мярка.

#туршия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"