Ето колко сме уникални! Вероятността за раждането ни: 1 към 400 трилиона

Любопитно | 3 декември 2021, петък / 12:33| Показвания:Преди време ученият Мел Робинс обяви по време на конференцията Ted Talk, че вероятността за  раждането на всяко конкретно лице е приблизително  1 към 400 трилиона. Подобно изследване решил да направи и друг участник в тази конференция, консултантът по личностно израстване Али Биназир. Той свел статистиката почти до нула…

Д-р Биназир не е само психолог. Той учи в Харвард, а след това получава степен по медицина в Университета на Калифорния, и накрая завършва курс по философия в Кеймбридж.

За начало Биназир се опитал да изчисли вероятността за среща на родителите на бъдещото дете. При това той   взел предвид общия брой на мъжете и жените в света, както и на броя на лицата от другия пол, които бъдещите родителите могат да  срещнат до 25 години (според статистиката, през този период най-често се женят и създават деца).

След това изчислил вероятността  за това, че мъжът и жената ще  искат да се срещнат отново, ще имат връзка, и най-накрая, че конкретен сперматозоид ще се слее с конкретна яйцеклетка за да образуват нов живот. Той също така взима под внимание шансовете, че всички предци на даден човек са могли да имат деца.

Изводът на  ученият е парадоксален: "Шансът за появата на човек на света е близък до нула. "Представете си, че два милиона хора играят на зарове – казва изследователят. – Те играят със зар с трилион лица.  Те всички заедно са метнали зарчета, и на всички се е паднало едно и също число".

В търсене на аналогии Биназир се обърнал и към будистките учения: "Представете си, че някъде в океана е хвърлен спасителен пояс. В океана живее само една костенурка, която плува под водата. Вероятността за човешкото съществуване е същата, като вероятността същата тази костенурка, изплувайки на повърхността, да се натъкне на този спасителен пояс от първия опит. "

Решавайки да се провери достоверността на тази метафора, Биназир сравнил водната повърхност на
всички океани на Земята с размерите на спасителния пояс. Той заключил, че шансовете на костенурката да се  срещне със спасителния пояс, са равни на 1 към 700 милиарда.

Така, нашето раждане – е резултат от случайно разбъркване на гени. Затова е  удивително как така може да се "получат", например, красавиците или гениите …

"Тъй като все пак се случват чудеса, не може да се каже, че е напълно невероятно – казва Али Биназир. С този пример исках да покажа, че човекът е Чудо. Така че вие можете да се чувствате и да се държите сякаш сте чудо, това е така.

Но ако се копае по-дълбоко, може да открие, че хората не са толкова уникални. Така например, инженер-физикът  Дерек Мюлер изчислил количеството информация, която се съдържа в човешкия геном. Оказва се, че всяка клетка в нашето тяло съдържа около 1.5 GB генетичната информация.

Тъй като в тялото на всеки човек има около 400 трилиона  клетки, общата сума на информация е около 60 зетабайта. Но в същото време 99,9% от генетичния материал на всички хора е еднакъв, и само една хилядна от генетичната информация е уникална.


Тагове: вероятност, раждане, човек

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси