Новият шеф на НС: Ще бъдем истинска парламентарна република

Новият шеф на НС: Ще бъдем истинска парламентарна република
A A+ A++ A

„Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“. Тази заявка даде в интервю за bTV новият председател на НС Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

Той е най-младият шеф на парламента – на 34 години е.

Завършил 91-а Немска езикова гимназия в София и право в Софийския университет. 10 години е работил в една от най-старите адвокатски кантори в София – „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, започнал е работа там още като студент в V курс. Интересно в биографията му е също, че прадядо му – Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В „Продължаваме промяната" Никола Минчев е поканен от Кирил Петков. Двамата се познават от около 7 години. Работили са заедно по каузи, като спасяването от презастрояване на плажа „Корал".

Според Минчев не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Той е срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Сред приоритетите на парламента ще е закриване на специализираните съд и прокуратура.

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: „Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички“. По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

Новият председател на парламента призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от НС, след като е в списъка „Магнитски“.

#Никола Минчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »