Нулева корупция е невъзможна с настоящия главен прокурор, смята Кирил Петков

Нулева корупция е невъзможна с настоящия главен прокурор, смята Кирил Петков
A A+ A++ A

Първата бърза победа за новите управляващи би била промяна в закона, по който работи Антикорупционната комисия (КMКОНПИ) и смяна на нейния ръководител, така че има в България антикорупционна структура, която е безпристрастна и с разследващи функции. Това коментира в "Седмицата" на Дарик лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. В отговор на въпрос той еднозначно заяви, че нулева корупция в България не е възможно да се постигне с настоящия главен прокурор.

В същото време тъкмо промяната в прокуратурата той смята за най-трудната задача пред новите управляващи като посочи, че причината за това е тъй като за нея е необходимо конституционно мнозинство - две трети от състава на Народното събрание, а не обикновеното от 121 гласа. "Това конституционно мнозинство за смяна на Висшия съдебен съвет дава спирачка за това, което бихме искали да направим веднага", обясни той. Напомни, че Иван Гешев е бил единственият кандидат за главен прокурор, което означава "напълно нагласен" конкурс за мен. Някъде в някоя стая е взето това решение, но не във ВСС", посочи Петков и допусна, че за някои от зависимостите на главния прокурор и на ВСС дори обществото не знае.

Промяната в конституцията, за която и президентът Румен Радев казва, че има готов проект, Петков определи като по-дългосрочна задача.

Новите правила - по критериите на Шумпетер

Петков анализира, че пред бъдещото управление, което иска да промени правилата на функциониране в България има 2 сценария - позитивен, при който всички се съгласяват като общество, че трябва да се играе по новите правила и лош вариант, при който съществуващите играчи не искат да се съобразяват с новите правила. При втория ще стане битка, но ние сме готови и за това - нов прокурор, разследвания и т. н., обяви Петков.

На въпрос какъв процент промяна в съществуващите правила би сметнал за успех и при който промяната ще е видима, Петков си послужи с теория на австрийския икономист Йозеф Шумпетер, представител на Еволюционната икономическа школа.

Според нея промените се движат от елит, състоящ се от 2 процента от обществото и развитието на една държава зависи от това как ще действат тези 2%. Техните действия обаче зависят от създадените правила, спрямо които те адаптират действията си. Според тази теория най-талантливите 2% в Римската империя са били около императора и са положили основите на държавната уредба, през Средновековието те са били при военните и тогава са налице големи иновации в тази сфера. На следващ етап от тях тръгва индустриалната революция

В българския пример, ако хората от мафията през 90-те г. на миналия век се бяха родили в Калифорния, щяха да създадат стартъпи и да управляват сега мултимилиардни компании, а тук те са били в сивия сектор, анализира Петков. "Нашата обща задача е да променим така правилата, че същите 2% да решат, че за да продължат да просперират, трябва да променят начина, по който действат".

"Аз не казвам, че всички ще отидат в затвора, но при нулева толерантност към корупцията същите тези хора ще трябва да измислят как да бъдат успешни в новата реалност и за младите примерът да не е човекът с джипа, който пуши с пура пред някой хотел, а младият предприемач, който се стреми да изнася продукцията си или учен, който се конкурира с други, за да измисли нещо ново. Ако това направим, тези 2% натурален талант ще почнат да движат България в съвсем различна посока", обясни тезата си Петков.

Смяна в местната власт е на дневен ред

В разговора лидерът на "Продължаваме промяната" обяви, че след няколко месеца формацията ще започне да работи и по нужните промени в местната власт. Определи промяната там като следваща голяма задача. Напомни, че тъкмо там хората най-лесно могат да усетят промяната, защото това е видимо дори през оправянето на тротоарите пред дома на хората в сравнение с това дали Българската банка за развитие е започнала да работи добре.

"Няколко месеца след Нова година ще започнем да работим по тази тема", обяви Петков. По адрес на дългогодишния кмет на София Йорданка Фандъкова той каза, че и тя самата вече е наясно, че трябва да отстъпи поста в полза на някой, които с нови сили ще се заеме с решаването на проблемите на града.

Със Северна Македония - като при преговорите за кабинет

На въпрос как да се продължи в разговорите със Северна Македония Петков предлага това да стане като при преговорите за кабинет - да се сформират наистина работещи групи по отделните теми. Обясни, че сега разговорите са спорадични и историята е основната, а не част от темите. Обяви, че създаването на тези групи ще е сред първите задачи на бъдещия премиер и на външния министър.

"И да работим заедно по всички теми максимално прозрачно и двата народа да се запознаят с реалните теми и да осъзнаят цената, ако няма добросъседство и ползата, ако има", обясни тезата си той. Според него, ако се осъзнае икономическата полза от нормални отношения между двете страни, тогава сигурно министърът на образованието на съседната страна ще се съгласи да промени невярно съдържание в учебниците по история.

Разказа, че от пътуванията му в региона е видял, че народите имат толкова общи неща, сред които и това, че всеки говори срещу другите и желанието е за интегриране с Европа, но не и тук на Балканите.

"И всеки има по един конник по средата. Заключени в историята, в инфраструктурата изпускаме възможност да видим колко общи неща имаме и колко добре би било да сме общ пазар", подчерта той.

Източник: Дневник

 

 

#Кирил Петков #ПП ПП #КПКОНПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »