Манолова: Ако държавата не се намеси, от догодина хората ще плащат скъпото парно и за предишната година

Манолова: Ако държавата не се намеси, от догодина хората ще плащат скъпото парно и за предишната година
A A+ A++ A

Допълнително поне 25% поскъпване на парното очаква столичани от догодина заради 164 млн. лв. недовзети приходи на Топлофикация – София заради скъпия газ. Това става ясно от позиция на председателя на Изправи се.БГ, публикувана на интернет-страницата на гражданската платформа.

В позицията се конкретизира, че днес Топлофикация - София публикува на сайта си, че по техни изчисления за периода от 1 юли 2021 г. до 31 декември 2021 г. дружеството има недовзет приход от 164 397 093 лева.

Този недовзет приход се получава поради това, че в цената на топлинната енергия разходите за природен газ са изчислени при средна цена от 47 лв/ МВтч, а реално Топлофикация София заплаща природния газ на „Булгаргаз“ ЕАД при по-високи цени - например, за октомври е била 94,54 лв/МВтч, за ноември е била 93,19 лв/МВтч, а в момента е 102,33 лв/МВтч.

Тези разлики в цените са основание КЕВР да утвърди по-високи цени на топлинна енергия, които ще утвърди от 1 януари 2022 г., т.е потребителите ще трябва да ги заплатят.

Това означава, че КЕВР има основание да утвърди по-високи цени за парното и топлата вода за потребителите с най-малко от 25 % по-високи от 01 януари 2021г.

Например, ако на 1 декември 2020 г. сметка за парно и топла вода е била 100 лева, на 1 декември 2021 г. тя ще бъде 120 лева, защото КЕВР увеличи цените от 1 юли 2021 г. с 20 %, а от 1 януари сметката ще стане 150 лева, т.е за една година увеличение на парното и топлата вода с 50%. Това става ясно от позицията на сайта на Изправи се.БГ

Според Манолова това са вече непосилни сметки за отопление, които гражданите на София ще трябва да плащат. Какъв е смисълът и ползата КЕВР да увеличава цените, когато потребителите няма да могат да заплащат сметките си?

За това още от ранна есен „Изправи се.БГ“ предлагаме целият размер на недовзетия приход в резултат на по-високите цени на природния газ и въглеродните емисии на всички топлофикации, които обслужват битовите потребители, да бъде поет от държавата. Предложихме и конкретен начин как може това да стане чрез БЕХ, която директно да заплати тези разлики в цените на Булгаргаз вместо топлофикациите. Но до момента липсва реакция от отговорните институции – категорична е Мая Манолова.

Държавата се ангажира с помощ на частния бизнес за цените на тока, макар и не достатъчно, и сега следва да се погрижи и за българските семейства като предприеме действия за компенсации за недовзетите приходи на топлофикациите.

До този момент КЕВР не са публикували задължителните искания на енергийните предприятия за цената на парното и тока от догодина. Мълчи и за това какви увеличения на цените на тока и парното готви за битовите потребители от 1 януари 2022 г. Няма открити процедури за провеждане на обществени обсъждания за новите цени на тока и парното, т.е тези, които ще плащат, ще бъдат лишени от законовата си възможност да изложат аргументите си пред регулатора за това, което ще бъде предложено.

Това е обезпокоително и недопостимо, завършва Манолова и обобщава: Типично в стила на действащия състав на КЕВР. Именно заради това поискахме оставка на целия КЕВР и смяна на цялата комисия с граждански експерти, а не с лобисти на монополистите и партийни послушковци.

#Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »