Фаворитът за здравен министър Асена Сербезова: Мога да напускам зоната си на комфорт

Фаворитът за здравен министър Асена Сербезова: Мога да напускам зоната си на комфорт
A A+ A++ A

Председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова, не отрече, че името ѝ е сред обсъжданите като бъдещ министър на здравеопазването.

Тя се застрахова, че тепърва ще има разговори по персоналните въпроси между бъдещите коалиционни партньори. Добави обаче, че няма проблем да напуска зоната си на комфорт.

"Зоната на комфорт винаги, когато аз съм я напускала, ме е водила напред. Ще дойде един момент, в който хората ще започнат да дават на обществото. Много пъти аз съм излизала от своята зона на комфорт и знам какво е да се носи отговорност и да се работи в държавната администрация", отговори проф. Сербезова във връзка с питане за нейно издигане като здравен министър в мандата на "Продължаваме промяната". 

"Дали е реална ситуация или не, все още е рано да се говори, защото решението за състава на Министерски съвет е на коалиционните партньори и на парламента. Хората вече за трети път са много чувствителни за това кой ще поеме даден сектор", каза още тя пред БНТ в сряда сутрин.

Според нея COVID-19 е показал проблемите на здравната система. "Отговорността е голяма към всеки един министър и на неговия екип, но ние сме стигнали до един момент, в който всеки трябва да помогне, да даде кредит на доверие", продължи шефката на БФС.

"Доверието в системата беше нарушено по време на COVID кризата", посочи тя кой според нея е най-големият проблем в управлението на епидемията в страната. И даде за пример как реагират хората при съобщение за липса на някое лекарство. Тя смята, че липсата на комуникация също е било голяма пречка.

"Доверие, комуникация, анализ", така отговори тя на това как да се действа тепърва.

Сербезова не даде отговор на конкретни въпроси като обясни, че трябва преди всяко решение да има анализ.

"Твърде късно се сещаме за някои механизми за борба с пандемията, които се прилагаха в други държави. Сега ще трябва да се борим с недоверието с информация", добави тя.

"Нормално е вирусът да се променя, както и нашият подход, и мерките", смята още тя.

"Болниците търговски дружества - това е въпрос, който ще бъде решен от парламента. Моето лично мнение обаче е, че трябва да се направи внимателен анализ какви са целите, които се очакват да се постигнат, какви са ефектите, всяко едно решение в здравеопазването трябва да е надграждащо, допринасящо помощ. Трябва да сме внимателни." Това Сербезова каза по повод искането, от което БСП обяви, че няма да отстъпи.

#Асена Сербезова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"