Илон Мъск обяви, че иска от догодина да започне чипиране на мозъците на хората

Илон Мъск обяви, че иска от догодина да започне чипиране на мозъците на хората
A A+ A++ A

След като ваксините срещу COVID-19 се появиха, любителите на теории на конспирациите се усъмниха, че чрез тях милиардерът Бил Гейтс иска да ги чипира. Разбира се, това не е вярно. Но един друг милиардер от Силиконовата долина често е споделял намеренията си да чипира населението на Земята.

Още през следващата година Илон Мъск се надява, че неговата технологична компания Neuralink ще започне да имплантира микрочипове в мозъка на хората.

Neuralink, която бе съоснована от Мъск през 2016 г., разработва чип, който ще бъде имплантиран в мозъците на хората, за да записва и едновременно с това да стимулира мозъчната активност. Предназначен е за медицински приложения, като лечение на сериозни наранявания на гръбначния мозък и неврологични заболявания.

По време на интервю на живо на срещата на върха на съвета на главния изпълнителен директор на The Wall Street Journal в понеделник, Мъск беше попитан какви са целите на Neuralink през 2022 г.

"Neuralink работи добре при маймуни. Ние провеждаме много тестове и просто потвърждаваме, че е много безопасно и надеждно, и устройството Neuralink може да бъде премахнато безопасно", отговори Мъск и добави: "Надяваме се, че ще можем да го приложим на първите хора, които ще бъдат пациенти с тежки наранявания на гръбначния мозък като тетраплегици, квадриплегици, още следващата година".

Мъск каза, че "стандартите на Neuralink за имплантиране на устройството са значително по-високи от това, което изисква FDA".

По-късно милиардерът повтори намеренията си в пост в Twitter: "Напредъкът ще се ускори, когато имаме устройства в хора (трудно е да водим нюансирани разговори с маймуни) следващата година", написа той.

Мъск по-рано предлагаше по-ранни времеви рамки за Neuralink да имплантира своите чипове при хора. През февруари той каза, че компанията ще може да започне да имплантира технологията в хората до края на 2021 г. През 2019 г. Мъск каза, че Neuralink се надява да започне тестване при хора до края на 2020 г.

Мъск има история на твърде амбициозни обещания и недостатъчно изпълнение на обещаните срокове.

През април Neuralink пусна видео на маймуна, която играе видео игра с помощта на устройството.

След като събра 205 милиона долара през юли, Neuralink заяви, че ще насочи средствата към разработването на своя чип, така че да може да позволи на квадриплегиците да контролират цифровите устройства с ума си.

Квадриплегия или тетраплегия е пълна или частична парализа на ръцете и краката.

Neuralink не е единствената компания, която разработва технология за мозъчен интерфейс. През юли биотехнологична фирма от 20 души, наречена Synchron, получи одобрение от Администрацията по храните и лекарствата да започне тестове върху хора.

#илон мъск #чипиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »