Българите, които са получили ваксина в чужбина, не могат да си сложат бустерза доза у нас

Българите, които са получили ваксина в чужбина, не могат да си сложат бустерза доза у нас
A A+ A++ A

Българите, завършили ваксинационния си цикъл в чужбина, не могат да си поставят трета бустерна доза у нас. С абсурдния казус се е сблъскал Борислав Иванов от Русе.

Мъжът е живял със семейството си няколко години в Румъния, където са му поставени първите две дози от ваксината срещу коронавирус. Връща се в родния си град и иска да си сложи бустерна доза. Оказва се, че ваксинационният му цикъл в чужбина не може да бъде признат у нас според информационната система, въпреки че той разполага с всички документи и европейски „зелен сертификат“.

„По каналния ред се свързах с личния си лекар, откъдето той ми обясни, че не фигурирам в системата, и ме посъветва да се консултирам с РЗИ. Свързах се с РЗИ в Русе, откъдето ми обясниха, че няма никаква опция за регистрирането на хора, които са завършили ваксинационния си цикъл, т.е. поставянето на първа и втора доза в чужбина, и желаят да бъде поставена трета в България. Оттам ме посъветваха, ако все пак толкова много държа да ми бъде поставена трета доза, мога да бъдат записан в системата, като това ще се брои за първа доза на ваксината. Това е абсурд“, казва пред Русе Медиа г-н Иванов.

Той се свързва и с РЗИ-София, откъдето го препращат към „Информационно обслужване“. Оттам става ясно, че системата им е разработена само с вариант, който позволява да се регистрира първа доза, поставена в чужбина, и втора в България. Казусът с бустерната доза обаче не фигурира.

„Казаха ми не мога нищо друго да направя, освен да изчакам. Което също е пълен абсурд, тъй като на прага на нова вълна и България е на челните места по смъртност и постоянно ни убеждават как трябва да си слагаме ваксини и трета доза, а държавата не предоставя тази опция за един голям брой хора, които работят или учат в чужбина и по някаква причина са решили да се завърнат в България“, каза Борислав Иванов.

При тази ситуация той може да си постави третата доза и в Румъния, но смята, че това не е решение.

„Тъй като съм от Русе, ми е много лесно да отида дотам. Но да кажем, че има хора, които са се ваксинирали в Австралия и са се завърнали в България. Това означава ли, че те трябва да се върнат обратно в Австралия, за да си поставят трета доза?“, пита риторично русенецът.

От „Информационно обслужване“ са обяснили още, че в момента разработват варианта на системата, който да включва и този казус.

#бустерна доза #ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »