Путин: В началото на 90-те изкарвах пари като таксиметров шофьор с Волга

Путин: В началото на 90-те изкарвах пари като таксиметров шофьор с Волга
A A+ A++ A

Разпадането на СССР бе разпад и на историческа Русия. Това констатира руският президент Владимир Путин в документален филм, озаглавен "Русия. Най-новата история", излъчен по руската телевизия Россия 1, предадоха световните агенции.

На въпрос какво е представлявало за него лично разпадането на СССР, Путин отговори, че то е било също такава трагедия, както за болшинството граждани на страната, допълва БТА.

"Това беше разпад на историческа Русия под названието Съветски съюз", каза Путин и припомни, че тогава страната е изгубила 40 процента от територията, приблизително толкова производствени мощности и население.

"Ние се превърнахме в една съвършено друга страна. И онова, което беше постигнато в течение на хиляди години, беше в значителна степен изгубено", каза Путин.

Според него след разпада на СССР 25 милиона руски граждани са се оказали изведнъж зад граница, в републиките на бившия СССР, които са станали независими.

Путин добави, че за онези хора, които не по своя воля са се оказали тогава зад граница, това е било лошо.

"Те не са могли да се върнат, да се съберат с роднините си. За тях не е имало нито месторабота, нито местожителство и това е била голяма хуманитарна трагедия", смята Путин.

Руският президент сподели още, че в началото на 90-те години и той, както и всички други хора, е трябвало да се справя с трудности и да работи понякога на повече от едно място. Налагало му се е понякога извършва услуги и да работи като таксиметров шофьор със своята кола Волга.

"Понякога ми се налагаше да изкарвам допълнителни пари. Имам предвид да изкарвам допълнителни пари с кола, като частен таксиметров шофьор. Честно казано, неприятно ми е да говоря за това, но за съжаление случаят беше такъв".

На въпрос каква кола е карал и дали това не е била неговата частна волга, която си бил докарал след дипломатическата служба в ГДР, той отговаря, че тогава не е имал друга кола. Сега тази волга е на съхранение в автопарка на президентството като историческа реликва.

Путин добави, че му е неприятно да говори за това, но че за съжаление това е било факт.

Връщайки се към Русия през 90-те години, Путин казва, че тогава тя е изгубила значителна част от своя суверенитет, била е в достатъчно слабо състояние, била е в зависимост от различни по рода си финансови инструменти и механизми.

Путин освен това предупреждава, че в случай на разпад на Руската федерация последствията биха били по-тежки и кървави, отколкото случилото се в Югославия.

#Владимир Путин #Русия #СССР #филм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »