Словесни "престрелки" в Народното събрание заради тока (НА ЖИВО)

Политика | 16 декември 2021, четвъртък / 11:46| Показвания:След хаоса заради цените на тока, парното и водата, днес депутатите гласуват сроковете в мораториума върху тарифите, информира NOVA. Замразените цени да важат от днес до 31 март догодина, предлагат от "Продължаваме Промяната", които са вносител на проекта на решение.

Вчера мнозинството в пленарната зала реши сметките да се изчисляват по старите цени, от 1 януари тази година. Това върза ръцете на Комисията по енергийно и водно регулиране, която трябваше да поиска ново вдигане на цените на тока за бита.

Днешното заседание започна с предложение от председателя Никола Минчев точката да бъде включена в дневния ред и да бъде първа. Председателят на ПГ на ГЕРБ отправи контрапредложение точката да се разгледа, когато проектът бъде качен на сайта на НС и бъде раздаден на народните представители. Според Минчев обаче това се е случило още вчера. Така след гласуване точката беше вкарана в дневния ред като първа. Последва предложение на Тома Биков заседанието да се излъчва в националната телевизия, което също беше отхвърлено.

„Изначално идея на решението беше да се запазят актуалните цени на електроенергията и по този начин да се избегне анонсираното от КЕВР увеличени на цените. В решението обаче беше записано, че замразяването на цените се извършва спрямо стойности от 1 януари 2021 г. Не беше отчетено, че от 1 юли са в сила нови цени за битови потребители, които са по-високи от тези от 1 януари. Ако оставим решението с редакцията от вчера, рискуваме да създадем опасен правен прецедент, което може да се тълкува като  опит за изменение на цените на услугите със задна дата”, заяви Петър Куленски от „Продължаваме Промяната”. Затова от ПГ на ПП считат, че предложението трябва да бъде изменено и цените да са с актуална дата.  

От трибуната се чу предложение и крайната дата да не бъде 31 март, а 30 април, тъй като в някои области на страната температурите през този месец все още са ниски.

„Мъглата се раздуха. Стана ясно, че през тези три месеца те ще мислят за мерки. Аз питам има ли някакво отношение правителството към този въпрос, министър-председателят, министърът на енергетиката? Питам защо поне Лена Бориславова не дойде и да каже каква е тяхната концепция по въпроса. Тези неща не се правят във временна комисия. Те засягат всички български граждани. На второ място – не може така с лека ръка да правим мерки. Виждам как се приемат мораториуми и на следващия ден се променят. Кой ще носи отговорност за тези мерки? Временната комисия? Виждаме и друго – тръгнали сте след БСП. БСП могат да ви докарат само до някакъв фалит. И вчера бяхме обвинени, че едва ли не ние сме измисли мораториума. Слушахме господин Гьоков, слушахме Нинова и предложихме това, което те казват. И вие всички го приехте. После госпожа Лена Бориславова излезе и ви каза, че сте некомпетентни. Днес се предлага друго, което е сходно, но пак не се знае какво ще се прави”, заяви Тома Биков и призова министърът на енергетиката да дойде в Народното събрание и да каже какви мерки смята да предложи правителството.

Депутатът от ГЕРБ сподели, че от парламентарната група на партията имали идеи и предложения, но ги било страх да ги споделят. Все пак обмисляли да ги представят пред народните представители. Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски обаче видя в думите му наглост. Според него ГЕРБ са докарали държавата до фалит.

„Вчера кой предложи този мораториум? Кой предложи да е от 1 януари? И сега заставате тук и ни обвинявате. Хайде, по тази тема да замълчите или се изказвайте професионално. Няма да позволим да хвърлят вашето невежество върху коалицията, която е поела управлението на държавата”, категоричен бе той.

Изненадан от думите на Биков останал и Любомир Каримански от „Има такъв народ”, който обвини ГЕРБ в лицемерие.

„Припомням, че правителството е на два дни. Какво искате от министър на два дни? Дайте му време да си влезе в правомощията си напълно и когато се обяснявате, че ще дадете възможност на правителството, наистина го направете”, призова той.

На обвиненията Биков отвърна с контраобвинения. Към служебното правителство. Според него по време на двата служебни кабинета не са предложени никакви мерки в енергетиката.

„Дайте възможност на БСП да си кажат идеите, но не ги следвайте, защото ще се докараме накрая пак до някаква зима”, предупреди депутатът от ГЕРБ.

На заседанието стана ясно, че главният прокурор е отправил искане да бъде продължено наказателното производство срещу депутата Димитър Аврамов. Мирчев е запознал народния представител с искането, а той е дал съгласието си то да продължи.


Тагове: ток, вода, дептати, НС, Парламент

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси