Мораториумът печели време за анализи

Мораториумът печели време за анализи
A A+ A++ A
Решението за налагане на мораториум върху цените на електроенергията печели време за анализ. За едни е справедливо, за други - не, но не адресира всички проблеми в тази цялост.

Това заяви пред bTV председателят на временната комисия за енергийната криза Радослав Рибарски. Предстои създаването на редовна комисия по енергетика.

Мораториумът върху цените се превърна в гореща тема. ФрогНюз припомня, че само в рамките на два дни това решение на Народното събрание, което бе сложено на масата от ГЕРБ, претърпя промени. Някои посочиха, че то е било подложено като динена кора от бившите управляващи, а новата власт се е подхлъзнала. Новото в прегласуваното решение е, че мораториумът ще има срок. Променя се и датата, от която се замразяват цените. Решението дойде на фона на предложението от КЕВР поскъпване на тока за бита с близо 12% от 1 януари догодина и на парното - с близо 13%. Президентът Румен Радев каза, че е необходимо мораториумът върху енергийните цени у нас да бъде обмислен много добре на експертно равнище.

"Поскъпването на електрическата енергия варира в зависимост от района, но има около 11-12% нарастване на цената за бита. Също така има голямо нарастване на топлинната енергия за София за разлика от Пловдив - и двете топлофикации са на газ, но на едното място нараства с 30%, а на другото - с 3%. Трябва да се направи анализ кое води до тази разлика".

По думите му нужен е анализ и по въпроси като тези каква е възможността за по-евтина енергия, която да идва предимно от АЕЦ, какви са възможностите за обиране на различни маржове по веригата и кой и как би трябвало да бъде компенсиран.

Радослав Рибарски уточни, че трябва да се провери и какво може да бъде направено за небитовите потребители, които купуват на свободен пазар, а високата цена там се пренася върху всички продукти, които те произвеждат.

#енергийна криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"