Ива Митева: Слави Трифонов никога не е бил на преден план в "Има такъв народ"

Ива Митева: Слави Трифонов никога не е бил на преден план в "Има такъв народ"
A A+ A++ A

Съставът на парламента прекалено много се е обновил, има да учи и ще е прекалено трудно. Такава прогноза направи пред БНТ заместник-председателят на 47-ото Народно събрание Ива Митева от "Има такъв народ". По думите ѝ партията се е научила да води диалог, а Слави Трифонов винаги е бил лидер, но не е бил на преден план, както в предишните опити за съставяне на коалиция, така и сега, тъй като е казвал, че експертите трябва да са там. След редица критики основно към "Демократична България" във видео изяви във "Фейсбук" в рамките на 46-ия Парламент и отказ от коалиционно правителство, Трифонов влезе в нова смирена и подкрепяща създаването на такова роля.

"Ние израснахме, научихме си урока", обобщи Митева. След като спечели изборите през юли, партията на Трифонов не получи подкрепа от потенциалните партньори "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!" за два проектосъстава на правителство. Впоследствие на изборите през ноември партията постигна близо три пъти по-нисък резултат (от 24.08% до 9.52%) и влезе в управленска коалиция с "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" с четирима министри, един от които е и вицепремиер.

Попитана за променената позиция спрямо БСП, за която Слави Трифонов бе очертал "големи различия", заради които отказа да подкрепи правителство на социалистите в рамките на 46-ото Народно събрание, Митева коментира: "Когато ти трябват гласове, трябва да видиш как ще можеш да балансираш, затова това разделение вече не трябва да се допуска. Научихме се да водим диалог и сега го водим успешно, успяхме да намерим общите неща помежду си и да се обединим, научихме си урока и израснахме. Ясно е, че скоро няма да има избори, но четворната коалиция не трябва да бъдем спокойни, втората и третата партия не са малки и не трябва да бъдат подценявани като политически играчи".

Тя подчерта, че е била против гласувания мораториум за цената на тока, парното и водата, с който цените се "замразяват" до края на март 2022 г., тъй като е юрист и конституционалист и познава всички решения на Конституционния съд.

"Не знам да има мораториум, който да не е обявен за противоконститутицонен", заяви Митева.

Добави, че решението е подкрепено от "Има такъв народ" като политически знак, но яснота, че трябват бързи законодателни промени. "Решението ще е полезно, беше наложително, трябва да се смени председателят на КЕВР и единият от членовете, поради изтекъл мандат. Трябва да започнат спешни разговори за промяна в състава на КЕВР", добави Ива Митева.

Митева също като колегата си Андрей Чорбанов смята, че различната позиция на "Има такъв народ" за анонсираното въвеждане на COVID сертификат за държавната администрация няма да да доведе до разпад управленската коалиция. Формацията и "Възраждане" са двете партии, които са против за влизане в Народното събрание да се изисква такъв.

За промяната в Антикорупционната комисия Митева заяви, че се обмисля разделяне на темта с отнемането на имущество от конфликта на интереси и публичността на имуществото.

"Навремето бързо и механично събраха отнемането с декларирането и конфликта на интереси. Видяхме, че това беше грешка", каза тя.

По време не преговорите за правителство експертите на четирите политически сили така и не се разбраха как точно да се реформира КПКОНПИ. Между формациите имаше липса на единодушие как точно комисията да се раздели на две части.

В коалиционното споразумение бе записана идеята комисията да бъде разделена на две, по която няма противоречие. От нея произтича смяната на сегашното ръководство, начело на което е Сотир Цацаров. Оттам нататък бе описана визията на "Продължаваме промяната", която гласи: едната част на комисията ще продължи да е антикорупционна - самостоятелно или като звено в ДАНС, като ще се засилят разследващите й функции, а тя ще може да възлага и на НАП и ДАНС проверки. Тоест тази част на КПКОНПИ ще дублира прокуратурата, като ще се фокусира върху високите етажи на властта. Другата й част ще се занимава с "възстановяване на активи", тоест ще има самостоятелна комисия за конфискация. Идеята на "Продължаваме промяната" за засилване на правомощията на новата антикорупционна комисия беше критикувана от експерти, според които това ще я затвърди като "бухалка" на властта. Комисията и в момента има куп спорни правомощия, едно от които е, че има право да иска подслушване и следене.

Според Ива Митева са необходими разговори относно съдебната реформа. Трябва да бъдат чути и редовите магистрати, обсъждат се промени във Висшия съдебен съвет в посока мнозинствата, с които се взимат решения, каза още тя.

 

#Ива Митева #ИТН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"