Кантарджиев: Ако сте ваксинирани само с АстраЗенека - Омикрон ще ви удари

Кантарджиев: Ако сте ваксинирани само с АстраЗенека - Омикрон ще ви удари
A A+ A++ A

Който се връща от странство, да не се среща 3-4 дни с всичките си роднина накуп, а да изчака малко. Ако го боли гърло, има температура, по-добре да се изолира. Не сме излезли още от четвъртата вълна, предупреди по Нова телевизия консултантът по ваксинациите към Столична община проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му през януари ще има епидемиологично разпространение на Омикрон у нас. Микробиологът цитира информация на "Файненшъл таймс", според която в Нидерландия новият вариант има 20% разпространение за 14 дни. Във Великобритания за същото време е 80%, каза той.

Разпространението е най-активно там, където хората са масово имунизирани с "Астра Зенека", но ако третата игла е с РНК ваксина, защитата нараства. Ако имаш две дози "Пфайзер", си защитен към 40%, ако имаш 3 дози, защитата от Омикрон е 80%, каза проф. Кантарджиев.

Той посочи, че в София ваксинираните са около половин милион, още толкова или до 700 хил. са били в контакт с вируса. За съжаление, Омикрон има много мутации, които са в зоните на епитопите на Б и Т имунитета. 37 мутации има в шипчестия протеин, с който се захваща за човешките клетки, има т.нар. имунологично бягство, уточни професорът.

Ваксинираните и преболедувалите не са достатъчно добре защитени. Изследвания показват, че е по-добре да се направи бустерът, оказва се, че антителата с него са достатъчни, за да се блокира вируса, каза той.

Днес пристигат детските ваксини. Те са 40 хил. дози. Не са кой знае колко много, никой няма да оказва натиск за ваксинация. Доказано е, че децата имат по-малко странични ефекти и по-висок имунитет от възрастните. Важно е да се ваксинират, защото в Обединеното кралство направиха изследване, че 14% от децата имат т.нар. дълъг ковид, който продължава 6 месеца след прекарване на болестта, тоест детето ще е уморено и няма много да му се яде, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

#Тодор Кантарджиев #Омикрон #Астра Зенека #РНК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »