Лесна содена питка за Бъдни вечер

Лесна содена питка за Бъдни вечер
A A+ A++ A

Традицията повелява да посрещнем Бъдни вечер с вкусна содена питка. Ето как лесно и бързо да я приготвите.

Необходими продукти:

брашно - 2.5 ч.ч.

сода за хляб - 1 чаена лъжица

сол - 1 чаена лъжица

олио - 3 супени лъжици

оцет - 1 супена лъжица

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в по-дълбока купа. В брашното се прави кладенче. Содата за хляб се погасява в оцета. След като се погаси содата се добавя към брашното. Добавят се и останалите продукти. При постоянно бъркане се добавя една чаена чаша хладка вода. Замесва се меко тесто.

След като тестото е готово се оставя на страни за около десетина минути да почива. В намазана с олио и набрашнена тава се оформя питката. Отгоре питката се набожда цялата със вилица, за да не се пукне. Готовата пита се намазва само с олио. Печете содената питка на 180 градуса, за около 30-35 минути. След като се извади от фурната, питата се поръсва с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

В печивото по традиция се слага паричка. Комуто се паднае, той ще има успех и добри финансови постъпления през цялата идна година.

#Бъдни вечер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници