ВИДЕО Борисов с равносметка: Не давам партията засега! Грешахме, но и градяхме много

ВИДЕО Борисов с равносметка: Не давам партията засега! Грешахме, но и градяхме много
A A+ A++ A

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоява, че не е дошъл моментът, в който да остави партията в други ръце. Категоричен е, че той няма нищо общо с изчезналите пари за "Хемус", но признава, че го е срам какви неща са правени, които обаче сега повтарят настоящите управляващи. По думите му, ако не са били целенасочените акции срещу партията му и машинния вот – ГЕРБ е щял да спечели доста повече на изборите. Борисов пусна днес на страницата си във Фейсбук своя медийна изява във в-к "24 часа".

"С няколко процента отгоре, както ни даваха всички социологически агенции. И тук има елементарен въпрос защо те познаваха резултата на Румен Радев и Анастас Герджиков, а не познаваха на ГЕРБ и останалите партии. Защото нещо е направено с машините. Но това са дреболии на фона на истинското усещане в хората. Те искаха да видят дали има някой по-добър от Борисов, от неговите министри, от неговото управление… Мога да кажа, че служебните правителства бяха много пъти по-слаби. Сега новото, в което реално само няколко министри са нови, трябва да мине време, за да видим колко са по-добри. И дали са по-добри", настоява той в интервюто.

"Да вземем цената на тока. Ние, когато подадохме оставка февруари 2013 г., беше заради 12% увеличение на тока. Сега той скочи в пъти и няма никакви компенсации и мерки, сега ще ги правят. При нас цената беше 80 лв., а вчера мина 1060 лв. И всички малки и средни бизнеси изпитват огромно затруднение. Минаха месеци, а те искат 100 дни. Да де, но министърът на енергетиката бе месеци наред заместник-министър. Какви 100 дни на него да му се дадат? След 100 дни токът може да стане 2000 лв. Сега енергийният министър като пита защо не внасяме повече азерски газ, той 8 месеца защо не внесе. Те се държат, сякаш до четвъртък е управлявал ГЕРБ. Не, от 8 месеца управлява Румен Радев. Ние махнахме и посредниците в доставките на природен газ", категоричен е бившият премиер.

На въпрос, ако сега е бил министър-председател, как е щял да удържи цените на тока, Борисов отвръща: "Токът нямаше да се вдигне толкова много. Можеше да поскъпне със стотинки. Държавата трябваше да компенсира навреме, както става в цял свят"

А бихте ли дали финансов стимул за ваксинираните, както обяви премиерът Петков?

"С темповете, с които вървяхме до август, 70% щяха да са ваксинирани. Кацаров нанесе огромни поражения върху психиката и здравето на хората. Представете си да управлявахме и да сме месеци наред първи по смъртност в света и да не налагаме никакви мерки, какво щеше да се случи?! А сега няма мерки, хората не спазват нищо. И как ще ги спазват, като Кацаров въведе зелен сертификат от днес за утре в нарушение на всички правила, дори и на медицинските.Биеш си първа доза и ти дават сертификат. Но ти не си защитен от нищо. И хората започнаха да си мислят, че това е игра.

Сега са се засилили да ваксинират и деца, но аз съм категорично против. Поне още няколко месеца трябваше да минат, докато всички клинични проби не покажат, че това е 100% безопасно за децата. Хайде, за нас, от 60 години нагоре, не задължителна, принудителна да я направят! Дето се вика остава ни малко живот. Но на децата РНК ваксини? Кръстя се да е безопасно. Поне още 2-3 месеца да минат и да сме сигурни.

И последното, което взриви хората и мен включително. Ние ходихме публично да се ваксинираме и изведнъж в парламента няма да има зелен сертификат. Чакай бе, там да не са богоизбрани! За народа има, а за тях да няма. А всякакви граници минаха пък със заповедта, че ще изискват сертификат, за да угодят на Брюксел, но ще влезе в сила я януари, я февруари, я март. Популистки ходове, които не ми харесват".

Как така стана, че когато бяхте министър-председател, вярвахте на ЕМА за ваксините, а в момента за детските - не?

"Аз им вярвам, но казвам да се изтестват качествено. И след 2-3 месеца не е късно да се ваксинират децата. Въпросът е да сме сигурни", настоява той.

Борисов категорично отрича да има кюлчета в дома си: "Аз се радвам, че искат да проверят, защото ще отидат в банката и ще видят. Много пъти сме се шегували с приятели, че ако съм имал, ще си ги държа в Банкя, а не там, където стотици влизат - чистачи, градинари, кой ли не. Имам много големи подозрения кой го направи и аз ще го докажа. Изядох вече шамарите по темата, но нека проверяват".

"Никога не съм разчитал нито на прокуратурата, нито на когото и да било и винаги съм смятал, че трябва да бъда еднакво и равно отдалечен. Аз не съм съгласен с решението на прокуратурата и по казуса с премиера Петков, но щом са го решили, аз го приемам. Толкоз", отсича той.

По думите му и прокуратурата, и МВР трябва да разследват без политически натиск. И да разследват, не да репресират.

"Оставете ги да си работят така, както трябва. Те са за това - да проверяват", категоричен е той.

Вие като партия ще подкрепите ли разумни промени в конституцията по отношение на прокуратурата?

"Ролята на Рашков е като на съдията в един футболен мач. Може да ти го направи по-тежък и това прави той. Това рано или късно ще се обърне срещу тях. Имахме такъв министър на вътрешните работи и това настрои в крайна сметка много хора срещу нас".

Говорите за Цветанов?

"Ние, защото не мога да кажа, че Цветанов е виновен и аз не съм знаел. Кръщаваше операции на имената на съдии, помните ли. Ние сме правили същото и ме е срам, като се сетя какво сме правили. Заради това сега е много оздравителен период за партията и хората в нея, за да не допуснеш повече такива грешки. Примерът ви е правилен. Те летят по нанадолнището с пълна сила, повтаряйки всички наши грешки. Само че ние го грешахме за 1 година, а те го грешат за 1 ден.

Прокуратурата и МВР са разследващи органи, те не трябва да се превръщат в репресиращи. Ако има промяна и ако има логични предложения, така че да няма законова възможност това да се допуска, то тогава кой човек е там, няма да има никакво значение. Именно заради това в МВР разделихме политическото от професионалното ръководство. А сега министърът в МВР е всичко", допълва той.

Бойко Борисов настоява, че ГЕРБ трябва да се завърне към идеологията си - християнство и патриотизъм, но продължава да твърди че няма да сдаде ГЕРБ, , защото все още в държавата няма по-опитен и по-знаещ от него.

#Бойко Борисов #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"