Ето кой общини се отказаха от зарята в името на животинките

Ето кой общини се отказаха от зарята в името на животинките
A A+ A++ A

София се отказва от зарята в новогодишната нощ. Два дни преди да посрещнем 2022 година, кметът Йорданка Фандъкова се присъедини към призива на Фондация "Четири лапи" общините да отменят новогодишното шоу с фойерверки.

Без заря остава и Стара Загора. В столицата парите за пиротехника ще се използват за светлинно шоу в навечерието на Нова година, разказва NOVA.

"Би било супер всеки да осъзнае какво причинява с едни красиви, уж наглед, бомбички до какво може да се стигне. Сърцето им (на домашните любимци) може да изскочи", обясни Нина Табова от "Четири лапи". 

"Красивото за нас е ужасяващо за тях" – така "Четири лапи" призова за поредна година да се сложи край на зарята в празничната нощ. Заради рисковете, които крие за животните. 

"За тях светлините и шумът от фойерверките са изключително стресиращи – могат да доведат до редица тежки заболявания на централната нервна система", допълниха природозащитниците. 

Вносители и търговци на фойерверки обаче се обявиха против това новогодишната заря да остане в историята.

"В миналите години се е гърмяло много по-безразборно. Това, което е било преди, когато са правени самоделки, имаше голям черен пазар – беше съвсем различно. В момента почти няма инциденти", обясни Тодор Попов, вносител на фойерверки. 

Официалните данни обаче показват друго. В първите часове на 2018 към най-голямата спешна болница у нас  "Н.И.Пирогов" – се обръщат петима, след боравене с пиротехника. това число постепенно нараства с годините като в началото на 2021 пациентите са 10. 

"Най-бюджетният вариант е между 5 и 15-20 хиляди лева. Това сигурно не е достатъчна сума, но ние ще ги дарим", каза зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. 

"Не" на илюминациите в новогодишната нощ казаха и от Столична община. И вместо със заря, 2022 година ще бъде посрещната със светлинно шоу. Но в други общини – като Благоевград – фойерверки ще има. 

"Ще останете изненадани колко хубава заря сме направили с колко по-малко пари", коментира кметът на община Благоевград Илко Стоянов. 

Жители на Благоевград настояха вместо за заря, тези пари да бъдат дарени на семействата от изгорелия блок. Така, въпреки че зарята остава, кметът заделил същата сума от собствената си заплата. 

Община Кюстендил също отмени новогодишната заря заради кампанията на Фондация „Четири лапи“- "Красивото за нас е ужасяващо за тях“. Това беше решено на последното за тази година заседание на Общинския съвет, съобщава БНР.

"Общината не разполага с бюджет за пищна зяра - в последните години дарители осигуряваха фойерверките. Именно дарителите ще преценят дали тази символична икономия да бъде дарена за благотворителност“, каза на заседанието кметът на града Петър Паунов. Всеки желаещ ще може да посрещне новата 2022 година на площад „Велбъжд“. Светлинно шоу заменя зарята за Нова година в София Светлинно шоу, вместо новогодишна заря, организира Столичната община на 31 декември. За сметка на традиционните фойерверки от 19ч. в по... Прочети повече Ще има изпълнения на кюстендилски деца и на градския духов оркестър. Сдружението по туризъм ще осигури награди за част от присъстващите, под формата на ваучери за заведенията. Освен това ще има и томбола с награди, а накрая ще се извие и хоро край елхата.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров отменя зарята в новогодишната нощ. По този начин градът под тепетата ще подкрепи инициативата на фондация "Четири лапи", към която се присъединяват някои от общините в страната, включително и Столична.

Здравко Димитров апелира гражданите да не използват или поне да ограничат използването на пиротехника и фойерверки в честванията на Нова година. Традиционно Община Пловдив е подготвила интересна празничната програма за хората, които искат да посрещнат нова година на открито. На голямата сцена на пл. "Стефан Стамболов" от 22 часа започват честванията за посрещането на 2022 година.

 

 

 

#Нова година #2022 #заря

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »