Обявиха нов срок за поставянето на бустерна доза (ВИДЕО)

Обявиха нов срок за поставянето на бустерна доза (ВИДЕО)
A A+ A++ A

„Основният въпрос беше да приемем официално съкращаване на срока от шест на три месеца. В Европа има всякакви схеми. Изследванията показват, че три месеца имат максимален ефект", обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Единствено за ваксината на "Янсен" този период ще бъде в рамките на два месеца. Това ще важи само за ваксинираните над 18 години", добави той.

Ето и одобрените от ръководството на Министерството на здравеопазването препоръки на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката:

- При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
- Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
- Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).
- иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от утре, 31 декември, като гражданите ще получават и своя европейски цифров COVID сертификат.

Здравните власти взеха решение и за удължаване на срока за поставяне на противогрипна ваксина за хората над 65 години. Те ще получат такава и за месец януари.

„При личните лекари се появи информация, че заради необходимостта от 14-дневен интервал между противогрипната ваксина и бустерната доза няма как и двете да бъдат поставени в рамките на месец декемви", допълни Ангел Кунчев.

Удължена ще бъде и програмата за ротавирусна ваксина. Всички, които имат желание да имунизират децата си, ще могат да го направят.

 

#Ангел Кунчев #здравни власти #бустерна доза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »