ПП, БСП и ДБ размахаха пръст на Слави заради позицията му за С. Македония

ПП, БСП и ДБ размахаха пръст на Слави заради позицията му за С. Македония
A A+ A++ A

Три партии от управляващата коалиция - Продължаваме промяната, БСП и Демократична България, се разграничиха от позицията на лидера на ПП "Има такъв народ" Слави Трифонов. Вчера той изказа своето мнение и заяви, че САЩ и ЕС трябва да бъдат лоялни партьорки към нас, за да бъдем и ние към тях.

"Моето лично мнение като гражданин на България по отношение на допускането на Северна Македония за преговори за членство в ЕС е следното:

Към Република Северна Македония - вие задължително трябва да изпълнявате всички точки от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който сте подписали с България, включително и всичко свързано с историята на България.

Северномакедонците трябва да признаят историческите си български корени. Това е безапелационно условие. То не подлежи на обсъждане.

И към нашите партньори от НАТО и ЕС - след като толкова държите ние да подкрепим Северна Македония за преговори за членство в ЕС - постъпете партньорски към нас, както искате ние да сме ви партньори - без визи за САЩ и веднага в Шенген.

Мисля, че сега моето мнение като гражданин на България е повече от ясно." Това коментира Трифонов във свой Facebook пост.

Председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната” Андрей Гюров подчерта, че страната ни има ясна позиция за отношенията ни с РСМ. "Нашата позиция по отношение на РСМ е много ясна. Ние имаме стратегия как да се водят разговорите - да се водят на едно много по-интензивно ниво, на една по-широко плоскост, а не само в посока историческо минало. И така те да подпомогнат, за да сближим позициите при спазване на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Това е позиция на коалицията и на "Продължаваме промяната". Тези неща не трябва да се обвързват едни с други. Това не работи на международно ниво - да се обвързва едно решение с друго", каза Гюров пред Нова телевизия.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов определи като особена ирония коментара на Трифонов. Според него падането на визите за САЩ няма отношение и не бива по този начин да се поставят нещата, но като цяло не вижда нищо лошо в изказването на Трифонов.

"Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Нека да изпълняваме договорите", каза Атанасов, като показа, че "Демократична България" не подкрепя идеята на лидера на "Има такъв народ".

#Слави Трифонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »