Едва 5% от българите консумират плодове и зеленчуци всеки ден

Едва 5% от българите консумират плодове и зеленчуци всеки ден
A A+ A++ A

Само 2% от населението на Румъния и 5% от това на България консумират плодове и зеленчуци всеки ден, показват данни на Евростат. Изследването е за 2019 година.

Сред държавите-членки на ЕС най-висок дневен прием от 5 или повече порции е отчетен в Ирландия (33% от населението), Нидерландия (30%), Дания (23%) и Франция (20%).
Освен Румъния и България най-нисък дневен прием е установен и в Словения (също 5%) и Австрия (6%).

 

Евростат
Евростат

 

Данните на статистическата агенция показват, че 1 на всеки 3 души (33%) в ЕС не консумира никакви плодове или зеленчуци дневно, а само 12% от населението консумира препоръчителните 5 или повече порции дневно. Средно над половината от населението на ЕС (55%) е заявило, че консумира между 1 и 4 порции плодове и зеленчуци дневно.

Дневният прием на плодове и зеленчуци при жените е по-висок от този при мъжете: средно 58% от жените съобщават, че консумират от 1 до 4 порции, в сравнение с 51% при мъжете. Същото важи и за дневния прием на 5 или повече порции (15% спрямо 10%).

 

Евростат
Евростат

 

Проучването показва също, че повече мъже, отколкото жени, като цяло пропускат приема на плодове и зеленчуци (39% срещу 27%).

#България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"