Съдът освободи мъжа, обвинен за джипа на Деси Банова, било грешка

Съдът освободи мъжа, обвинен за джипа на Деси Банова, било грешка
A A+ A++ A

СГС отмени определението на първоинстанционния съд, с което Илиян Димитров, обвинен като съучастник в кражбата на джипа на жената на бившия президент Росен Плевнелиев - Десислава Плевнелиева, беше задържан под стража.

Вместо това постанови обвиняемият да бъде освободен незабавно от ареста и не му взе никаква мярка за неотклонение. В мотивите си съдебният състав изтъкна, че обвинението почива на съмнения и оперативни данни, които не са процесуално проверени.

Първоинстанционният съд е допуснал процесуална грешка като се е позовал на полицейска докладна с предположения, която не е доказателствено средство, преди да бъде проверена. Освен това съдът е пренебрегнал и това, че при разпознаването Плевнелиева не е била категорична. Самата тя е казала, че е сигурна на 70 %, че това е лицето, което се е бутнало в нея. Освен това тя описва "пухкав мъж с черна кожа", а обвиняемият е слаб и светъл.

Техническото средство, с което се твърди, че е източена информация от ключа също не е установено или намерено. От дома на обвиняемия не са иззети нито уличаващи вещи, нито дрехи и раница, отговарящи на описанието.

Съдът определи Илиян Димитров да бъде освободен незабавно от ареста, освен ако не се задържа на друго основание. Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

#джип

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »