България ще бъде осъдена за втори път заради мръсния въздух

България ще бъде осъдена за втори път заради мръсния въздух
A A+ A++ A

България ще бъде осъдена за втори път от съда в Люксембург заради мръсния въздух. Това заяви по време на посещението си в Русе министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

"Санкциите ще бъдат в размер от 10 милиона до 20 милиона лева годишно", съобщи екоминистърът, който посети крайдунавския град във връзка с отворено писмо на граждани, в което настояват да се вземат редица мерки за справяне със замърсяванията на въздуха в Русе.

Сандов съобщи, че в рамките на следващите няколко години България ще може да се възползва от финансов ресурс от около половина милиард лева за мерки свързани с подобряване на качеството на атмосферния въздух. От екоминистерството ще се занимават и с проблема с трансграничните замърсявания от Румъния, заради горенето на стърнища.

Борислав Сандов обяви, че ще бъде направена кампания в страната, за да се обяснят причинно-следствените връзки между мръсния въздух и човешкото здраве, както и за подобряване на механизмите за мониторинг и контрол на предприятията.

Той обеща в Русе да има и газхроматограф, за да се даде възможност за допълнителни измервания на замърсители на въздуха, както и да се правят съвместни проверки по предприятията за замърсявания. Министърът ще направи и предложение за драстично увеличаване на санкциите за предприятията-замърсители.

#Борислав Сандов #мръсен въздух #осъдена #България #Люксембург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »