Еврокомисията съди България заради търговския регистър

Еврокомисията съди България заради търговския регистър
A A+ A++ A

Срещу България има 14 наказателни процедури за нарушаване на правото на ЕС, като Европейската комисия вече е завела съдебен иск за това, че нашият Търговски регистър не е свързан със Системата за взаимно свързване на регистрите на ЕС - BRIS, каза министърът на правосъдният министър Надежда Йорданова в отговор на въпрос на депутата от БСП Крум Зарков, зададен на петъчния парламентарен контрол.

Йорданова припомни, че българският Търговски регистър е трябвало да бъде свързан с BRIS още през 2017 г., но са минали години на нехайство и бездействие. В момента България е единствената страна от ЕС, чийто Търговски регистър не е свързан към BRIS.Още през лятото ЕК предупреди, че ще заведе иск срещу България, а министър Йорданова съобщи пред депутатите, че това вече е факт.

Проблемът е започнал да се решава от средата на миналата година, след заплахата от ЕК за съд. Тогава е направен план за действие, регистърът е надграден и първият етап от тестването му мина успешно, вторият е през февруари, съобщи Йорданова. Целта е до края на юни той да бъде свързан в европейската система.

Десет от наказателните процедури срещу България са в начален етап, четири са във втора фаза - с мотивирано становище от ЕК, каза още Йорданова. И предупреди, че има развитие и по 15-и казус.

Има ли престъпна схема при "златните паспорти"

По-късно в петък в предаването "Въпросите" на TV1 Йорданова определи като притеснителен фактът, че проверка на Държавна агенция национална сигурност (ДАНС) е открила драстични нарушения при пет случая на даване на българско гражданство срещу инвестиции (т.нар. "златен паспорт"). Общо на агенцията са били дадени за проверка 47 случая от общо 84 процедури, като по част от тях работата не е приключила .

Сред нарушенията са инвестиции в ценни книжа, които сменят собственика си или депозиране на нужните минимум 2 млн. лв. в българска банка, които биват изтеглени, след получаването на гражданство. Йорданова изрази опасения, че има разработена престъпна схема за осигуряване на български златен паспорт. Тя уточни, че при установените нарушения ще се пристъпи към отнемане на гражданството, като ще се направи проверка и дали има данни за престъпление със замесени длъжностни лица.

В момента България е заплашена с наказателна процедура от Европейската комисия, ако не прекрати възможностите за предоставяне на "златни паспорти". Другите две държави, срещу които вече е започнала такава наказателна процедура заради същата практика, са Малта и Кипър.

Министър Йорданова обясни, че законодателната промяна, който ще спре тази практика вече е минала обществено обсъждане, междуведомствено съгласуване и вероятно следващата сряда ще бъде внесена в Министерски съвет.

Гешев се активизирал с миши стъпки

По повод твърденията на бившия ръководител на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, че КПКОНПИ не е имала какво да направи по отношение на Делян Пеевски, министърът обяви: "Това са смехотворни твърдения. Става въпрос за липса на желание, а не за липса на правомощия".

Надежда Йорданова коментира, че след като е подложен на атаки главният прокурор Иван Гешев се е активизирал, но с "миши стъпки". На въпрос, кога той може да бъде освободен, министърът изрази надежда, че Гешев ще прояви достойнство и сам ще напусне поста.

 

#ЕК #наказателни процедури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"