Кантарджиев: Делта и Омикрон правят хибрида Делтакрон, боледуват повече деца

Общество | 10 януари 2022, понеделник / 11:40| Показвания:Първата допълнителна мярка на фона на ръста на заболеваемост от ковид с щама Омикрон касае работодателите, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

"Основна заплаха в момента е голямата временна нетрудоспособност.  Хора ще трябва да са си вкъщи. Няма да са много болни, но няма да са на работа. Трябва да се направи график, да се осигури взаимнозаменяемост, за да не спре целият процес.

Дразни ли го някого гърлото, да се седи вкъщи. Сега няма нужда да се проявяват чудеса от героизъм и да се ходи на работа болен - това може да повали целия колектив или при позитивен тест да го постави вкупом под карантина. 

Проф. Кантарджиев коментира и това, че вече се заговаря за ново превключване онлайн на учениците.

"Това решение трябва да зависи не толкова от броя заразени, защото ще е голям. По-важно е колко заболели ще са в болници и в детски болници. Тогава се правят заключения. Вярно е, при Делта и Омикрон боледуват повече деца".

По повод прогнозата на матеманици, че към 19 февруари ще достигем 20 000 регистрирани случая на ден, а реално заразените за ден ще са 100 000, проф. Кантарджиев каза: "Като бройка ще се увеличават. Тази седмица ще видим драстичен ръст и може да достигнем рекорди на дневна заболеваемост. Няколко неща ме притестяват. Първо, не ни е ясно при Омикрон може ли повторно да се заразиш. При поразените от Делта на 1000 се разболяват повторно 70. При Алфа е 5 пъти по-висока вероятността. Затова, който е препоболедувал отдавна, трябва да си сложи ваксина или бустерна доза.

При Омикрон не знаем какво става с късния ковид – 6 месеца те боли кръстът, не ти се става...

Не ни е  ясно и колко време ще трае имунитетът след Омикрон. За другите щамове може даже до 18 месеца".

На въпроса още колко бустерни дози ще са нужни проф. Кантарджиев отвърна: "Няма нужда от трета доза, ако вирусът не тръгне да мутира. За съжаление, мутира".

Когато се развиват заедно Делта и Омикрон, се получава Делтакрон. Но засега няма епидемично разпространение.Имаше досега поне 20 такива хибрида, които обаче не се разпространяват, успокои проф. Кантарджиев.

Нормалният ход на пандемията е вирусът да става по-заразен, но по-леко за се боледува. Април ще поприключи, прогнозира проф. Кантарджиев. 


Тагове: Тодор Кантарджиев, делта вариант, Омикрон, Делтакрон, коронавирус

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси