Над 13 000 деца без детска градина в София

Над 13 000 деца без детска градина в София
A A+ A++ A

Към септември 2012 година няма места в детските градини в София за 13 291 деца.

В официалния си отговор до общинския съветник от БСП Борис Цветков столичният кмет Йорданка Фандъкова обяснява, че в столичните детски градини и ясли не достигат 13 291 места, предаде БГНЕС.

Тези данни обаче са само на базата на подадените молби от страна на някои родители и не е ясно колко още деца, родени в София, остават извън детските заведения.

Най-голям дефицит на места за прием на деца има в яслените групи. За 4440 деца, родени през 2010 година, все още няма места, въпреки желанието на техните родители да ги настанят в яслена група. Същото важи и за 3561 деца, родени през 2011 година.

Очаква се все пак до края на годината да бъдат открити 6 нови сгради на детски градини в районите „Надежда“, „Кремиковци“, „Илинден“, „Лозенец“, „Слатина“ и „Овча купел“, за да могат да се осигурят около 400 нови места, а през следващата година поне по план трябва да започне строителството на 6 нови сгради.

Заради все още нерешения проблем от Дискусионния клуб по социална местна политика към БСП и общинският съветник Борис Цветков предлагат приоритетно осигуряване на места за всички желаещи чрез строеж на нови сгради и едва след това обновяване на старите детски ясли и градини.

От левицата коментираха и установените нарушения в няколко столични района заради изграждането на детски градини в тях без обявяване на обществена поръчка и с фактуриране на неизпълнени дейности.

Такива нарушения бяха открити в район „Младост“ и в район „Триадица“, като от БСП имат и съмнения за „Възраждане“.

В някои райони на София липсата на места в детските градини се дължи на това, че сградите, които трябва да се ползват именно за тази общинска услуга, са дадени за ползване на общинска или районна администрация, или в тях са настанени частни детски градини.

Проблемът съществува в районите „Изгрев“, „Младост 1“, „Красно село“ , „Люлин 6“.

В жк „Дружба 1 и 2“ няма построена нова сграда на детска градина или построено разширение на съществуваща детска градина, въпреки че не достигат много места, коментира още Борис Цветков.

Не се изпълняват и решения на Столичния общински съвет, свързани с някои детски градини.

Още през април СОС реши да събори опасна сграда на ул. „Победа“ в район „Оборище“, за да се построи там детска градина, и задължи кмета на района събарянето да започне в рамките на един месец.

#Оборище #Столичния общински съвет #СОС #Люлин #красно село #Изгрев #Дружба #Възраждане #Триадица #Младост #Овча купел #Слатина #Лозенец #Илинден #Кремиковци #Надежда #ясла #детска градина #кмет на София #Йорданка Фандъкова #Борис Цветков #БСП #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"