Времето се влошава сериозно

Времето се влошава сериозно
A A+ A++ A

Времето ще бъде облачно с повсеместни валежи, като почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Значителни ще са количествата в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България. В по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка, съобщиха от Националния институт по метеоролгия и хидрология (НИМХ).

С умерен, в източната половина от страната и силен североизточен вятър ще продължи да нахлува студен въздух и ще застудява още. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Температурите ще са без дневен ход - между минус 1 и 4 градуса. След обяд и привечер валежите ще започнат да отслабват, а през нощта срещу сряда почти навсякъде ще спрат. Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

Жълт код за опасно време е обявен в почти цялата страна заради валежи навсякъде и застудяване (най-вече в Североизточна България). Само 5 области в Западна България са със зелен код - Видин, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград.

 

НИМХ

 

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд и сняг, значителни по южното крайбрежие. Ще духа силен североизточен вятър. Преобладаващите температури ще са между 1 и 5 градуса. Температурата на морската вода е 8-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа силен, по билата бурен вятър от изток-североизток. По планинските проходи ще се образуват навявания. Ще продължи да застудява и максимална температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 4 градуса, на 2000 метра - около минус 7 градуса.

В сряда само на отделни места все още ще има слаби валежи от сняг. Вятърът ще отслабне, в западната половина от страната чувствително, в източната ще се ориентира от север-североизток. Температурите ще се понижат още: минималните ще са между минус 8 и минус 3 градуса, а и дневните в много райони ще остават под нулата.

В четвъртък вероятността за валежи е малка. Облачността ще се разкъса и ще намалее, после ще бъде променлива, над много райони често до предимно слънчево. Сутринта ще е студено, минималните температури на места ще са до към минус 10 - минус 12 градуса. Още сутринта вятърът ще се ориентира от северозапад и през деня ще започне затопляне.

#жълт код #сняг #студ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"