Наследничката на Кантарджиев: Омикрон може да протича и тежко! Спокойни са само тези с 3 игли

Наследничката на Кантарджиев: Омикрон може да протича и тежко! Спокойни са само тези с 3 игли
A A+ A++ A

Омикрон тръгна с много оптимизъм, че протича леко, но нашите данни показаха, че има тежко протичане. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Нова телевизия. Тя обясни, че сред новооткритите 52 проби на заразени с омикрон, повечето са на възрастни хора. 

"Има и на 45-47 години, всички са с придружаващи заболявания. Има четири деца. Повече от болните са с пневмония. Няма заразен или починал с омикрон с три дози", уточни Христова

По думите й двама от общо приетите 7 в болница са с две дози ваксина, но направена преди шест месеца, което не е достатъчна защита срещу новия вариант.

"Категорично очаквам покачване на случаите. Колко ще е обаче не може да се каже, както и за колко време", заяви Христова.

Според нея по-важно е не колко са случаите, а колко от тях имат нужда от болнично лечение. На база на това трябвало да се определи какви противоепидемични мерки трябва да се вземат.

"За мен е важно какъв е остатъчният капацитет на болниците. Колко са възможностите  да приемат,  от това зависят мерките и ограниченията", обясни директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова прогнозира, че който не е ваксиниран, ще изкара вируса.

По повод положителния тест на шефа на парламента Никола Минчев, тя коментира, че е много депутатите да се изследват още на следващия ден.  Те можели още да не са развили симптоми, но да са заразени.

"Тестът веднага след контакт ще е фалшиво отрицателен. Дали има риск от заразяване, зависи дали човек е с маска. Също дали е делта или омикрон. Ако е омикрон, е доказано, че заразява 75% от контактните", обясни Христова.

Според Христова може да се установи дали човек е ваксиниран дори като почине. Това се разбирало от изследваните антитела. 

#ива христова #Омикрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »