Премиерът и началникът на кабинета му са карантинирани

Премиерът и началникът на кабинета му са карантинирани
A A+ A++ A

Премиерът Кирил Петков и шефът на кабинета му Лена Бориславова ще се самоизолират следващите дни. Това потвърдиха от Министерския съвет за БНТ.

Решението идва часове след като стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с коронавирус. Той се почувствал зле след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Тестът му за ковид се оказал положителен. През следващите дни Минчев ще участва в заседанията на парламента дистанционно според правилника на Народното събрание.

Все още не е ясно дали ще отпадне насрочената за 14.00 часа днес среща с работодателски организации в Министерския съвет, тъй като тя може да бъде ръководена от един от вицепремиерите в правителството. Той трябваше да се срещне и с ръководството на Българската асоциация на металургичната индустрия. Поводът - високите цени на електроенергията за тях и газа. Работодателските организации продължават да настояват за по-високи компенсации заради скъпия ток и ясен план за излизане от кризата. Под въпрос остава и предстоящото му посещение в Скопие на 18 януари.

Очаква се Столичната здравна служба да реши дали да постави под карантина и другите участници в КСНС при президента като контактни. Пред БТА д-р Данчо Пенчев потвърди, че законът ще бъде спазен и участниците в КСНС ще бъдат поставени под карантина.

В момента всеки, стоял в затворено помещение повече от 15 минути с доказано заразен, е контактен, а карантината за него е с продължителност 10 дни. Миналата седмица обаче здравните власти предложиха карантината за болни да стане 10 дни вместо 14, а контактните да остават вкъщи само седмица, а не 10 дни. Очаква се тази седмица решението да влезе в сила. 

#Кирил Петков #карантина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »