Как да предпазим децата от Омикрон?

Как да предпазим децата от Омикрон?
A A+ A++ A

Празниците свършиха, но стресът не намалява. Вместо това родителите вероятно са по-притеснени, отколкото бяха само преди няколко седмици

С нарастването на варианта Омикрон на COVID-19 наблюдаваме все повече случаи при деца и увеличен брой педиатрични хоспитализации. Това предизвиква голямо безпокойство, особено при родителите, чиито малчугани все още не са напълно ваксинирани, или при тези, които са твърде малки, за да бъдат имунизирани. А сега накъде? Отговорите дава mama24.bg

Има много информация и митове по въпроса. Трудно е да решите на какво да вярвате и на какво - не. Освен това съществуват противоречиви мнения от страна на медицинската общност. Мнозина са съгласни, че децата се справят най-добре в среда на присъствено обучение и че трябва да се върнем към този образователен модел, като заедно с това се следват основните превантивни правила: измиване на ръцете, маска и дистанциране.

Децата са по-уязвими от възрастните?

Все още не е ясно до каква степен Омикрон поразява децата. Но има индикации, че те се разболяват по-сериозно. „Има увеличение на хоспитализациите на деца под петгодишна възраст“, казва Мишел Грум от Националния институт за заразни болести на ЮАР. В столицата Претория малките деца са втората по големина възрастова група в болниците след хората над 60 години. Но и тук ниската средна възраст на населението може да оказва влияние.

Някои лекари съобщават за необичайни симптоми при децата. „Около 15 процента от заразените деца получават кожен обрив“, заяви лондонският лекар Дейвид Лойд пред новинарския канал Sky News. Други чести симптоми са умора, главоболие и загуба на апетит.

Какво се случва с училището?

И така, какво трябва да прави един родител? Трябва ли да държим децата си вкъщи? Трябва ли да ги тестваме, преди да тръгнат към учебното заведение? Отговорите са смесени. Ако детето ви има някакви симптоми, които наподобяват тези на COVID-19, то трябва да остане вкъщи. Това е най-важното правило, което трябва да следвате. Ако искате да предотвратите разпространението на болестта, трябва детето да бъде под карантина. При съмнения тествайте малчугана възможно най-скоро.

По-защитени ли са ваксинираните деца?

Вирусът е особено заразен, но се твърди, че родителите на ваксинирани деца трябва да са по-малко загрижени за сериозните усложнения. Преди ваксинацията най-малките имат много по-висок риск от влошено протичане при всеки от вариантите на Коронавирус, включително Омикрон.

Какво да правите с маските?

Има различни мнения относно маските. Необходимо ли е децата, които са напълно ваксинирани, да продължат да носят маска? Краткият отговор е “да”. Все още няма достатъчно информация как децата могат да предадат варианта Омикрон на други, ако имат пробивна инфекция без симптоми.

Възможно е да имат вируса и просто да не знаете. Маските трябва да са добре поставени, без много въздух да излиза през пролуки. Медицинските лица препоръчват да говорим на разбираем език и честно с децата си за това защо те все още трябва да се маскират. Обясняването, че все още могат да се разболеят и че маските са най-добрата защита, обикновено е достатъчно, за да ги убеди.

Да се отменят ли извънкласните дейности?

Не е необходимо в момента да се отменят всички дейности. Трябва да обясним на децата си какво се случва с варианта на Омикрон и че макар нашата цел е да се върнем към нормалното възможно най-скоро, все пак може да отнеме известно време. Надеждата на медицинските експерти е, че тази вълна ще премине бързо и докато тя все още се развива, родителите ще продължат да ваксинират себе си и децата.

Няма как да се знае колко ще продължи този вирус или по какъв начин ще изглежда следващата мутация. Разумно е да продължите да следвате здравните насоки за всички неща, свързани с COVID-19, а когато се съмнявате - да останете вкъщи. Това може да спаси живот, включително този на вашето дете.

#Омикрон #деца #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »