Салатата е по-скъпа от пържолата! БГ доматът върви по 5 лева

Салатата е по-скъпа от пържолата! БГ доматът върви по 5 лева
A A+ A++ A

Цените на свинското удариха ново дъно. Хипермаркети продават стек контрафиле, внос от Испания, по 3,99 лева за килограм, показа проверка на "Телеграф". Това е с лев по-евтино от кило оранжерийни български домати, които стигнаха цена от 5 лева. 

Тенденцията за поевтиняване на свинското е от миналата година. Причината е, че Китай затвори пазара си за най-големите производители на месо в Европа заради огнища на АЧС.

Така европейската продукция се насочи към други пазари, включително българския, който буквално е залят от евтини мръвки от Стария континент. Това постави под натиск родните производители, които пък тъкмо започнаха да се възстановяват от кризата с чумата по свинете, заради която животните в цели стопанства бяха умъртвени.

Данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) показват, че натискът върху родните производители през последните шест месеца ги принуждава да задържат цената на равнище около 3,50 лева за килограм кланично тегло.

Това е с 10,8% под средното ниво за 2020 г., когато средната цена е била 3,89 лева за кг и с 5,4% под това от 2019 г. (3,67 лв./кг).

Тенденцията за поевтиняване на свинското обаче може да се обърне. От началото на декември европейските цени на едро на свинско месо започнаха да се покачват, движени от растящите цени на входящите ресурси и значително понижените производствени маржове, като отчетеното увеличение към момента е с 1,5% над равнищата на същия период от миналата година.

Същевременно родните зеленчукопроизводители пък са под натиск заради повишаващите се енергийни разходи.

За последната една година почти всички основни зеленчуци са поскъпнали. Според търговци и експерти цените се покачват бавно, но сигурно, като за изминалите 12 месеца скокът при стоки като краставиците и картофите е с около 30%.

Рекордьор обаче остава зелето, чиято цена е скочила с близо 58 на сто. Според данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища спрямо януари миналата година картофите са по-скъпи с 20%, лукът – с 10 на сто, а доматите – с между 13 и 17%.

На този фон България може да остане без българска продукция през 2022 г. заради енергийната криза.

#цени на храните #цени #домати #салата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"