ЕМА не е убедена в нуждата от четвърта доза ваксина срещу COVID-19

ЕМА не е убедена в нуждата от четвърта доза ваксина срещу COVID-19
A A+ A++ A

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) изрази съмнения относно необходимостта от четвърта доза на ваксината срещу коронавирус и заяви, че понастоящем няма данни в подкрепа на този подход, предаде Ройтерс.

"Макар че използването на допълнителни бустери може да бъде част от плановете за действие при извънредни ситуации, повторното ваксиниране през кратки интервали от време не би представлявало устойчива дългосрочна стратегия", заяви на брифинг ръководителят на стратегията за ваксините на ЕМА Марко Кавалери.

Според него поставянето на подсилващи дози на всеки четири месеца хипотетично създава риск от претоварване на имунната система и води до умора сред населението.

Кавалери каза също, че са необходими повече данни за въздействието на новия вариант Омикрон и по-добро разбиране на еволюцията на настоящата вълна, за да се реши дали е необходима специфична ваксина срещу него.

EMA води разговори с производителите на ваксини, в случай че има нужда от актуализиран препарат, но и подчертава, че всяка подобна промяна ще трябва да бъде координирана в световен мащаб.

#ковид #четвърта доза #ЕМА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »