US конгресмен заговори за санкции срещу България заради РС Македония

US конгресмен заговори за санкции срещу България заради РС Македония
A A+ A++ A

Възможен вариант е налагане на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Особено, ако София не промени своята позиция.

Това заяви в интервю от 14 януари пред македонската редакция на „Гласът на Америка“ републиканският конгресмен Клаудия Тени. Тя е от републиканската партия и член на Камарата на представителите от Кънетикът. Тени е и съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на македоно-американското общество.

Преди два месеца тя и още 12 конгресмени изпратиха на посланика на България в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на РСМакедония. Сега Тени казва, че нашият дипломат така и не е отговорил, което показва неуважение към Конгреса.

 В интервюто американката коментира и темата с нерегистрираната у нас партия ОМО „Илинден“, която декларира себе си като политически представител на македонско малцинство: „Не одобряваме поведението на българското правителство и смятаме, че то трябва да понесе своята отговорност. Важно е то да се погрижи за това всички малцинства да бъдат третирани уважително“.

„Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи (като вариант), но биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те (в България) продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания“, казва още Тени.

Посолството на САЩ в София официално се разграничи от друга публикация на северномакедонската секция на "Гласът на Америка" - със зам.-държавния секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар, в която се твърди, че посолството на САЩ в София и българското правителство работят за отговор на въпросите на "македонското малцинство" у нас.

#санкции #САЩ #РСМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »