Неваксинираните медици в Германия може да изгубят работата си

Неваксинираните медици в Германия може да изгубят работата си
A A+ A++ A

От средата на март служителите в частните лекарски практики в Германия, както и в домовете за болни и немощни хора без документ за ваксинация срещу SARS-CoV-2 или справка за наскоро преболедуван COVID-19 ги очакват сериозни последици, включително уволнение. Това става ясно от публикуван днес бюлетин на Германската асоциация на домашните лекари.

Справките за ваксинация или преболедуване трябва да бъдат предоставени до 15 март. Ако служителите откажат да го направят, службата по здравеопазване може да им забрани да влизат или да работят в лекарската практика, се уточнява в съобщението.
В този случай служителят се лишава от правото си да получава трудово възнаграждение.

Ако служител отказва дълго време да предостави документ за ваксинация или удостоверение за инфекция, може да възникне въпросът за неговото уволнение, предупреждават от асоциацията. Съдейки по информацията на сайта, подобна мярка ще важи не само за медицинския персонал, но и за всички останали служители на медицинските практики като чистачки, кухненски работници, ръководители на доставки и транспортен персонал.

Глоба до 2500 евро за отказ от ваксинация.

Отбелязва се, че собствениците на частни медицински практики трябва да информират здравното ведомство, ако служителите им не предоставят необходимите документи. „Ако след изтичане на съответния срок документите все още не бъдат предоставени, се очаква глоба до 2500 евро“, информират от синдиката на домашните лекари.

Според федералния председател на организацията Улрих Вайгелд новите ограничения няма да засегнат много хора. „По-голямата част от домашните лекари и медицинския персонал са ваксинирани от дълго време – както за да се предпазят, така и заради пациентите“, подчертава той.

#ваксина #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »