Българските учители са с втората най-ниска заплата в ЕС

Българските учители са с втората най-ниска заплата в ЕС
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Заплатите на учителите в България са вторите най-ниски в Евопейския съюз, показва доклад на Европейската комисия, публикуван по повод Световния ден на учителите, който се отбелязва на 5 октомври.

С по-ниски заплати от българските, са единствено учителите в Румъния, става ясно от данните на ЕК.

Изследването изчислява средната годишна заплата на учителите в началните и средните училища в стандарт на покупателната способност в евро, като според него в България тази покупателна способност се равнява на 10 450 евро.

За сравнение в Румъния тя е средно 9 614 евро, а в Люксембург, където учителите са най-добре платени, тя е 75 741 евро.

Люксембург е и на върха на класацията със 7 пъти по-високи учителски възнаграждения от тези в България.

В Гърция преподавателите получават два пъти повече от българските, в Португалия - над три пъти, а в Испания - 4 пъти.

Заради кризата в 16 европейски държави учителските заплати са били намалени, а в 11те са замразени или са се увеличили минимално, се посочва в доклада на ЕК.

България е сред страните със замразени доходи на преподавателите в средните и начални училища, като заплатите на учителите в България, Кипър, Естония, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Великобритания, Хърватия и Лихтенщайн са паднали леко или са останали на същото ниво.

Учителите в Ирландия, Гърция, Испания, Португалия и Словения са най-тежко засегнати от бюджетните ограничения и мерките за строги икономии, според доклада.

„Учителите играят важна роля в живота на децата, както всеки знае, могат да играят решаваща роля за тяхното бъдеще", заяви Андрула Василиу - комисар по образованието, културата, многоезичието и младежта.

„Възнаграждението и условията на труд на учителите трябва да бъде основен приоритет, за да бъдат привличани и задържани най-добрите в професията. Но привличането на най-добрите учители не е само със заплати, важно е и класните стаи да са добре оборудвани и учителите да имат подходящи условия за осъвременяване на учебните програми и за образователни реформи", допълва Василиу.

Тазгодишният доклад съдържа сравнителен преглед на заплатите в 32 европейски страни (държавите-членки на ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Хърватия и Турция).

Той обхваща работещите на пълно работно време, напълно квалифицирани учители и училищни ръководители в предучилищното, началното, прогимназиално и гимназиално ниво на образование.

Докладът е изготвен за Европейската комисия от мрежата „Евридика", който се занимава с анализи и информация за европейските образователни системи и политики.

Мрежата се състои от 38 национални звена, намиращи се в 34 страни, които участват в Програмата на ЕС „Учене през целия живот" (държавите-членки на ЕС, Хърватия, Сърбия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция).

Сърбия и Швейцария обаче не участват в изследването.

#България #учители #заплати #държави-членки #ЕС #Европейски съюз #ЕК #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"