Нова трамвайна линия в столицата предлагат от "Спаси София"

Tранспорт | 17 януари 2022, понеделник / 15:59| Показвания:Гражданското организация "Спаси София" предлага пускане на нова трамвайна линия по бул. "България", която да подпомага изключително натоварената линия 7 и да осигурява нови връзки на редица южни квартали с центъра и метрото. От сдружението предвиждат новата линия 17 да се движи успоредно с линия 7 между "Борово" и пл. "Македония", след което маршрутът да продължава по ул. "Алабин" и бул. "Мария Луиза" до Централна гара.

 "С предложението ни целим подобрение на комфорта за пътуване и намаляване на интервалите за движение по бул. "България" и покрай НДК. Сегашната линия 7 е втората най-натоварената и използвана линия в София и често трамваите пътуват претъпкани. Това е очаквано, предвид неспиращото застрояване на южните квартали и затова предлагаме още една линия да се движи по бул. "България", даваща нови директни връзки с центъра.”,  казва общинският съветник и лидер на "Спаси София" Борис Бонев.

От сдружението казват, че предложението им е основано да данните на ЦГМ, които показват натовареност над допустимата на трамвайните мотриси по линия 7, както и най-добра събираемост от билети в целия град. "В контекста на тежкото състояние на градския транспорт в столицата, предлагаме реорганизация на трамвайния транспорт, така че без допълнителни финансови разходи, едновременно ще се подобри обслужването на пътниците и приходите от карти и билети. Именно затова очакваме управляващите да подкрепят предложението ни и то да бъде въведено при завършването на ремонта на пл. Македония в края на февруари.” - обяснява експертът към транспортната комисия в Столичния общински съвет Андрей Зографски от "Спаси София".

Сред мотивите на градските активисти е създаването на нови директни връзки с градския транспорт между южните квартали, центъра и най-натоварени станции на метрото. "С линия 17 ще можем да пътуваме без прекачвания между гъстонаселени квартали като "Гоце Делчев" и "Стрелбище" и метростанциите "Сердика" и "Лъвов мост". Интервалите на движение ще бъдат намалени, а хората ще чакат по-малко по спирките и ще пътуват комфортно в по-малко препълнени трамваи.” - обясняват ползите от "Спаси София".   

С въвеждането на новата линия 17 се предвижда и реорганизация на част от съществуващите линии с цел оптимизация на разходите и подобряване на връзките. Трамваите от линия 1 ще бъдат зачислени към новата линия 17, а трамвай 6 ще бъде подсилен с още три мотриси, с цел подобряване на обслужването на важни квартали като "Иван Вазов", "Надежда", "Свобода" и "Обеля". "Нашето предложение е основано на данни и взима предвид както подобряването на условията за пътуване с градския транспорт, така и финансовите аспекти на системата. Вярваме, че всички страни ще спечелят от тези промени.” - завършва Борис Бонев.


Тагове: нова трамвайна линия, София

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси