Петков води як антураж за срещата с новия премиер на С. Македония

Петков води як антураж за срещата с новия премиер на С. Македония
A A+ A++ A

Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие. На летището българският премиер бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Официалната церемония по посрещането на българския премиер се проведе в Министерския съвет на Република Северна Македония, където Петков се срещна с новия министър-председател на страната Димитър Ковачевски.

Припомняме, че визитата първоначално бе отложена след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, след като председателят на парламента Никола Минчев обяви, че е болен от коронавирус. Това доведе до карантинирането на държавния глава, премиера, шефовете на служби, министри и депутати. Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест. 

В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска,  министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. 

Пристигането на Петков в Скопие е ключово, тъй като то съвпада със седмицата, в която се отбелязва 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България (15 януари 1992 г.). В същото време местните власти очакват от новите български управляващи да вдигнат ветото, наложено над преговорите на Северна Македония за влизане в Европейския съюз. Участниците на заседанието на КСНС обаче препотвърдиха позицията на България за западната съседка и решиха да изискат „реални резултати“, преди да обмислят вдигане на ветото.

Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси. Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци, гласи съобщението от правителствената информационна служба.

По-рано тази седмица Петков коментира, че бъдещата му среща с македонския премиер има за цел да покаже, че „през конструктивен диалог и диалогични действия можем да направим много повече от това, което се е случвало през последните години“. Премиерът призова и да се говори за „всички ползи, които и ние и Република Северна Македония ще имаме от този процес“.

Междувременно от Национална Инициатива Единение (НИЕ) отправиха няколко важни и ключови въпроса към премиера Кирил Петков. Те са насочени както към целта на посещението и с кого ще бъде преговаряно, така и защо в преговорния му екип няма нито един представител на Българската историческа наука, БАН или съвместната историческа комисия. От организацията питат и дали ще бъде признато да има „македонско малцинство“ в България, както и дали Кирил Петков ще запознае колегите си от РС Македония с важни архивни документи.

Припомняме, че Република Северна Македония от вчера е с ново правителство, начело на което застава Димитър Ковачевски. Той заяви, че правителството му ще се съсредоточи върху икономическия растеж, и преговорите с България за членство в ЕС. По този въпрос новият премиер бе категоричен, че не може да става дума за договаряне на македонска идентичност и език.

Очаквайте тук наживо брифинга на премиерите на България и Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски от Скопие. Събитието е планирано за 12:45 българско време.

#Петков #Северна Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"