Напук на Нинова! Теленор пак стряска с SMS-и, че вдига месечните такси с 3,3 процента

Телеком и ИТ | 19 януари 2022, сряда / 16:00| Показвания:Напук на икономическия министър Корнелия Нинова, която обеща да попречи на мобилните оператори да вдигат цените , днес Теленор отново "зарадва" абонатите си с SMS-и с обратното. Телекомът съобщава, че увеличава месечните такси по действащите договори от февруари с 3.3%. Толкова е средногодишната инфлация за 2021 г., обявена преди ден от Националния статистически институт.

Повишението е по-малко от първоначалните намерения на телекома. В края на миналата година А1 и "Теленор" изпратиха SMS-и на клиентите си, в които ги уведомиха, че възнамеряват да вдигнат цените с натрупаната инфлация за 2 години - 2020 и 2021 г. Прогнозите на операторите бяха, че това ще доведе до ръст на цените от порядъка на 5%.

Комисията за защита на потребителите обаче забрани на мобилните оператори да "натрупва" индекси на поскъпване, и припомни, че те имат право да осъвременяват цените си, но само с инфлацията за предходната година. Телекомите пък от своя страна заведоха административни дела срещу намесата на Министерство на икономиката, но ги загубиха на първа инстанция и не последва обжалване на втора. Така увеличението ще е само със средногодишната инфлация за м. г.

Преди дни главният изпълнителен директор на Теленор България Джейсън Кинг публикува на страницата на телекома писмо до клиентите на оператора, в което съобщава, че компанията се е отказала да увеличава цените с натрупаната инфлация през 2020 г. и 2021 г. и че увеличението ще е само с процента на поскъпване на живота през м. г.

Според него увеличението на месечните сметки ще е с около 1 лев.

Скоро действия по увеличение на месечните такси с индексация за 1 година назад ще предприемат и другите два мобилни оператора с лиценз у нас - А1 и Виваком. 

ЕТО КАКВИ СЪОБЩЕНИЯ ПОЛУЧАВАТ ДНЕС АБОНАТИТЕ НА ТЕЛЕНОР:


Тагове: Теленор, Корнелия Нинова, месечна такса, мобилен оператор

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси