Нинова: Заварихме пълен хаос с язовиите, подготвяме законодателни промени

Околна среда | 19 януари 2022, сряда / 18:14| Показвания:Заварихме пълен хаос с язовирите и подготвяме законодателни промени. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации. По думите й първият проблем при язовирите е по отношение на собствеността.

"Няколко министерства упражняват собственост върху различни язовири, общини, областни управи, различни частни субекти, дори има и научни институти. По отношение на органите, които стопанисват, управляват и ремонтират язовирите в България хаосът също е пълен", обясни министърът.

Нинова коментира още, че  има поне 4-5 институции са със застъпващи се функции. Според нея на практика става въпрос за колективна безотговорност.

"Третият проблем е решението на Министерски съвет на "Борисов" 3 за прехвърляне от общините на язовири към държавно предприятие", заяви вицепремиерът.

Тя поясни, че този процес е довел до прехвърлянето на 416 язовира, но този процес продължава, тъй като те са много повече. Корнелия Нинова добави, че има и затруднения в процеса на прехвърляне.

По думите й оглавяваното от нея министерство готви цялостен анализ по отношение на собствеността и контрола на язовирите и законодателни промени.

"Водите на България да се използват целесъобразно, но най-вече напролет да не виждаме онези страховити картини на залети населени места, на страдащи хора, не дай Боже и на загинали хора", коментира още Нинова.


Тагове: Корнелия Нинова, язовири

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси