Проучване: Милиони умират заради резистентност към антибиотици

Проучване: Милиони умират заради резистентност към антибиотици
A A+ A++ A

Над 1,2 милиона души по света са починали от инфекции, устойчиви на лекарства, през 2019 г., предаде Ройтерс, като цитира нов доклад.

Броят на жертвите на болести, предизвикани от резистентни на антибиотици бактерии, е по-висок от починалите от ХИВ/СПИН или малария.

Докладът е финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, неправителствената организация "Уелкъм тръст" в Лондон и британските здравни власти.

Здравните власти по света нееднократно предупреждават, че се увеличават бактериите, които са устойчиви на лекарства, както и други микроби заради злоупотреба или прекалено използване на антибиотици. Това насърчава микроорганизмите да се превръщат в "супербактерии".

Докладът "Глобално изследване на антимикробната резистентност", който е публикуван в сп. "Лансет", разкрива, че устойчивостта на бактериите е пряко отговорна за 1,27 милиона починали и е свързана с около 4,95 милиона смъртни случая. В проучването е анализирана информация от 204 държави и територии.

"Тези нови данни показват истинския мащаб на антимикробната устойчивост по света... Предишни оценки предвиждаха 10 милиона смъртни случая годишно от антимикробна резистентност до 2050 г., но сега със сигурност знаем, че сме много по-близо до тези числа, отколкото си мислехме", казва Крис Мъри, съавтор на изследването и професор във Вашингтонския университет.

Миналата година Световната здравна организация предупреди, че нито един от разработваните 43 антибиотика или наскоро одобрени лекарства не са достатъчни, за да се борят с антимикробната устойчивост.

#лекарства #ХИВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »