Специалист: Само 15% от ваксинираните срещу COVID-19 могат да заразяват

Здраве | 20 януари 2022, четвъртък / 14:15| Показвания:И ваксинирани, и неваксинирани могат да се заразят с COVID-19. Но доказателствата категорично показват, че ваксинираните боледуват по-рядко, а смъртните случаи при тях са по-малко. При хората с бустерна доза пък шансът да се разболеят тежко е намален наполовина.

„Трябва да се прави разлика между заразяване, боледуване, тежко боледуване и смъртен изход. Няма ваксина, която е 100% ефективна. Но едва 15% от ваксинираните срещу COVID-19 могат да заразят. Те отделят много по-малко количество вирус, отколкото боледуващите”, заяви пред bgonair.bg проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и координатор на Експертния съвет по клинична имунология към МЗ. И допълни, че в момента се заразяват ваксинирани, които нямат поставен бустер шест месеца след втората доза. Защото науката е доказала, че след този срок количеството на антителата и на специфичните клетки намалява.

„За тези, които са против бустер дозите, искам да направя едно уточнение – бустер има и при хепатит Б. Там също се прилагат три дози, и то само за шест месеца. Три дози има и при полиомиелит – едно заболяване, което минимизирахме като честота благодарение на ваксините. Две дози има при морбили и паротит. Въпросът не е в това да коментираме ползата от ваксините – тя е безспорна. Въпросът е да бъдем убедени, че ваксинирането ни пази от тежко боледуване и от смърт много повече, отколкото ако не се ваксинираме”, посочи имунологът.

Проф. Мурджева обясни и защо петата вълна настъпи толкова бързо. На първо място това се дължи на факта, че ни заля вариант с много по-висока заразност и потенциал за разпространение в сравнение с предходните варианти. Второто обяснение е, че в Омикрон вълната имаме съвпадение и с Делта вълната, която все още не е отшумяла. Освен това новият вариант има много повече мутации - над 30 в S-протеина на вируса, които се разпознават по-трудно от антителата и това също спомага за бързото му разпространение.

„Не мисля, че към настоящия момент тази пандемия е извън контрол. Продължавам да твърдя, че ваксините остават удачно средство за такъв контрол и научните факти са безспорни в тази насока. Другото средство за контрол са противоепидемичните мерки, но тук говорим за ефективни и спазващи се мерки. В нашата страна, за съжаление, противоепидемичните мерки не се контролират. Ние имаме чудесни заповеди, чудесни правила, но те не се спазват”, смята проф. Мурджева.

Другите шансове за контрол на епидемията според нея са свързани с коректното лечение. „Знаете, че вече се появиха и лекарства, които са разработени на базата на моноклонални антитела, които могат да спрат донякъде разпространението на вируса, а също така и на лекарствени препарати, които спират самата репликация на вируса”, обясни специалистът.

Проф. Мурджева е на мнение, че поне към настоящия момент няма необходимост от въвеждане на локдаун. Все още обаче не знаем какво ще се случи в следващите две седмици. Ако кривата към пика на пандемията продължава така стръмно да нараства, може да се наложен някои ограничения.


Тагове: ваксина

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси