Хаос с язовирите, всички ведомства - на борба с водната криза

Хаос с язовирите, всички ведомства - на борба с водната криза
A A+ A++ A

Премиерът Кирил Петков обяви след заседанието на МС сформирането на работна междуведомствена група за оценка на опасните в страната язовири. Той каза, че властта трябва да е подготвена преди пролетта, за да не се допуска риск за населението. И отново посочи язовир "Огоста" като особено рисков водоем. Той включва освен икономическото и ековедомствата, и отбранителното на Стефан Янев за противодействие на кризата. 

Петков назова и намерението на властта за законови промени предвид неясната собственост на много водоеми. "Абсолютна бъркотия е", отсече той. И заяви, че практиката с прехвърлянето на "горещия картоф" трябва да се прекрати. Само в икономическото ведомство посочените като особено опасни са цели 35 язовира, а 180 се ремонтират без ясна документация. "За съжаление, много от парите ги няма. Тези 500 млн. лева, дадени в ДКК, ги няма, язовирите не са ремонтирани. Това е абсолютна трагедия в управлението до този момент", каза още Петков. 

Премиерът отбеляза, че чувството му било сякаш в последните 30 години никой нищо не е правил: "Имаме толкова много казуси във всяко едно от министерствата. Навсякъде е пълно с проблеми. Но сме поели отговорността и сме запретнали ръкави", добави още той. 

Иначе Петков каза, че здравният план е в сила и предстои въвеждане на мерките по т.нар. Етап 3 на места в страната, но добрата, по думите му, новина била, че интензивните легла не се пълнели бързо. 

#МС #Кирил Петков #водна криза #язовири

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »