Радев и Йотова встъпиха във втория си мандат (ВИДЕО, ОБНОВЕНА)

Политика | 22 януари 2022, събота / 12:00| Показвания:Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втория си мандат на "Дондуков" 2 с официална церемония днес на площад "Св. Александър Невски". 22 януари по традиция е датата за встъпване в длъжност на новия български президент от 1997 г., когато поста зае президентът Петър Стоянов. Румен Радев става вторият президент с втори мандат, след Георги Първанов и в този смисъл генералът летец поема щафетата от самия себе си.

Президентът и върховен главнокомандващ прие рапорта на началника на почетния гвардейски караул, поклони се пред националното знаме, обходи строя и поздрави гвардейците, след което произнесе слово.

21 артилерийски салюта отбелязаха началото на втория му мандат. Държавният глава и вицепрезидентът положиха венец и под звуците на химна отдадоха почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

"Преди 5 години за първи път приех строя, помня лицата на много от вас, надеждата ни бе обща. Първият мандат мина в изтощителна борба. 5 години посветихме за битката за законност и демокрацията", заяви Радев в словото си.

"Обществото трябва да се раздели с част от миналото, ще отстоявам справедливостта. Политическата промяна е само първата крачка", допълни той.

"Убеден съм, че можем да постигнем целите си, само ако обществото ни остане единно за реална промяна и напредък. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от етнос и религия", допълни президентът.

И акцентира: "В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона сигурността и справедливостта. Защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първа крачка. Чакат ни още изпитания".

„Победихме с общи усилия. Извадихме обществото от апатията. Върнахме на хората честните избори, а на парламента възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Днес знаем около кои принципи градим единството си - за законност, справедливост и просветеност. За истинско европейско развитие на България”, добави президентът.

На площад "Св. Ал. Невски" е бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Пред патриаршеската катедрала са и председателят на Народното събрание Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, министри, посланици и дипломати. Първата дама Десислава Радева пристигна преди президента, като отново заложи на кралскосиньо, както и по време на клетвата му в парламента. 

Встъпването за втори път в длъжност не беше уважено от предшествениците на Радев - Росен Плевнелиев и Георги Първанов. Лидерът на БСП в оставка и вицепремиер Корнелия Нинова също не присъства на официалната церемония, тъй като по същото време в НДК се провежда заседание на 50-ия конгрес на партията, на което трябва да се реши дали ще бъде приета оставката й като партиен шеф.

След церемонията президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се отправят към "Дондуков" 2. Шпалир от гвардейци ще ги посрещне пред Парадния вход на президентството за началото на втория им мандат.

На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в парламента.

 


Тагове: Румен Радев, Илияна Йотова, втори мандат

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси