Почернена майка съди Народното събрание заради мивка, която убива детето й

Почернена майка съди Народното събрание заради мивка, която убива детето й
A A+ A++ A

Майка заведе дело срещу Народното събрание след като детето й загина при инцидент в магазин. Трагедията се разиграва в Пловдив през 2016 година. Жената изпуска само за секунди 2-годишното си отроче, което тръгва да тича в строителния маркет. Детенцето се хваща за мивка, която тежи около 30-40 килограма и не е обезопасена. Падайки върху него, керамичният уред спуква аортатата на детенцето, което загива на място.

Майката на убитото дете обаче завежда дело срещу Народното събрание на Република България с искане до съда да го задължи в срок от 6 месеца да транспонира коректно Директива 2001/95/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 3 декември 2001г. относно общата безопасност на продуктите и Директива 85/374/ЕИО на Съвета от 25 юли 1985г. за сближаване на законовите, подзаконовите и административните разпоредби на държавите-членки относно отговорността на вреди, причинени от дефект на стока.

Съдът обаче е прекратил делото на 21 октомври 2021 година заради несъвършеното законодателство в случаите на такива инциденти. Ответникът счита, че Народното събрание не може да бъде надлежна страна по образуваното дело, тъй като националната правна уредба не предвижда възможност за ангажиране отговорността му във връзка с осъществяваната от него законодателна дейност, че действията му във връзка с нея не подлежат на контрол от съдебната власт.

Само преди дни Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на окръжните магистрати.

За майката остава единствено възможността да обжалва пред Върховния съд.

#съд #Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"