Къде в страната учениците преминават към онлайн обучение

Къде в страната учениците преминават към онлайн обучение
A A+ A++ A

Учениците от V до XII клас в София, Бургас, Ямбол, Сливен и в други осем общини ще се обучават онлайн до края на седмицата. Изключение е бургаската община Руен, където учениците ще продължат да ходят в класните стаи. Мярката се въвежда още за учениците в градовете Стралджа, Ямболско, и Нова Загора, Сливенско. Присъствено остава обучението за децата от първи до четвърти клас.

В ротация преминават шест общини в Пловдивска област - Пловдив, Куклен, Карлово, Раковски, Родопи и Сопот, както и общините Габрово и Трявна.

Отново от 25-и до 28-и януари учениците в цялата Старозагорска област преминават към обучение в електронна среда. Това обяви областният щаб.

В Благоевград затягат още повече мерките. Там всички ученици си остават вкъщи и ще учат от дистанция. Въвежда се и вечерен час за учениците. Те ще могат да излизат след 20 часа, само ако са с придружител. С това от здравната инспекция се надяват да ограничат контактите между младежите и да се пресече предаването на заразата. От РЗИ-Благоевград обаче предупредиха, че в близките дни в областта най-вероятно ще се наложат допълнителни ограничения.

„В момента заболеваемостта към днешна дата е 2450 на 100 000. Според мен ще върви още малко нагоре, може би след 5 дни ще минем на Етап 3, където забранителните мерки са по-сериозни. Ще правим проверки колкото можем въпреки намаления състав в РЗИ, защото много от нашите служители са или положителни или контактни на заразени с COVID-19”, заяви д-р Весела Мончева от РЗИ-Благоевград.

Частичното преминаване към онлайн обучение е заради по-високия процент на карантинирани заради COVID-19 в съответните градове и общини. В МОН постоянно постъпват и се удовлетворяват искания за въвеждане на занятия от дистанция в електронна среда за отделни паралелки или училища, съобщават от образователното министерство.

Към днешна дата под карантина са 4,3% от учителите в страната и 2,99% от учениците. 5,18% от учителите са болни, а заразените ученици са 3,5%.

Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари включително. След това всички ученици и учители ще излязат в почивка. Учебните занятия ще се възстановят от 7 февруари – присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.

Изследването за COVID-19 за всички ученици в страната в първия ден на втория срок е осигурено. Днес МОН получи от Министерството на здравеопазването 700 000 слюнчени теста. Количествата ще бъдат разпределени в Регионалните управления на образованието до два дни.

#ученици #онлайн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай