Защо изследванията за антитела са безсмислени?

Защо изследванията за антитела са безсмислени?
A A+ A++ A

"Антителата не са единственият белег за наличие на имунна защита. Антитела в кръвта има при скорошна среща с вируса"

Това обясни в „Тази сутрин“ по bTV проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

„Когато човек не се е срещал дълго време с него, клетките, които отделят антитела, оттеглят своите центрове в лимфните възли и съответно антителата могат да изчезнат от кръвта. Това е съвсем логично да се случи след преболедуване или ваксинация“, обясни имунологът.

По думите му е заблуда, че ваксинираните имат само антитела, а преболедувалите и антитела, и Т-клетъчен имунитет.

„И едните, и другите имат и двете именно заради връзката между двете неща. Т клетките са два вида – едните убиват заразени с вирус клетки, а другите организират цялата имунна отбрана. Наричат се помощници. Те помагат и на тези Т-клетки, които убиват, и на В клетките, които секретират антитела. Тоест чрез изследване на Т-клетъчния имунитет получаваме двойна информация“, поясни още проф. Кюркчиев.

Изследване за имунитета

Екип от 37 лекари правят важно изследване в болница „Св. Иван Рилски“. Включват се имунолози и ревматолози, които са с поставена втора доза ваксина през януари 2021 г. В началото на април те правят тест за това как реагира имунитетът и как се променя защитата.

„Идеята е да се съпоставят нивото на антителата и Т-клетъчният имунитет при лекари, които се срещат непрекъснато с вируса и които са ваксинирани по едно и също време. При 31 от тях са установени и антитела, и Т-клетъчен имунитет. При шестима и двете липсват в кръвта“, каза проф. Доброслав Кюркчиев.

„Явно тези шестима души не са се срещали скоро с вируса и тези клетки вече са в лимфните възли“, допълни имунологът.

 
По думите му това е класика в имунитета, но в света има само няколко подобни публикации и затова изследването допринася с изводите си. Обобщено – това означава, че защитата е скрита, не е в кръвта, а в базите – в лимфните възли.

„Омикрон“, ваксините и зелените сертификати

„Антителата не са единственият критерий за защита. Важно е да се отбележи, че Т-клетъчният имунен отговор е много запазен при „Омикрон“ в сравнение с „Делта“ варианта“, обясни имунологът.

Той каза още, че не е животозастрашаващо, ако се ваксинираме и в същото време сме болни. Това единствено би могло да доведе до по-бурна реакция, която се изразява с по-висока температура, увеличени лимфни възли и т.н.

„Никой не е казал, че наличието на Т-клетъчен имунитет ще предпази от зараза, но в голяма степен на достоверност може да се твърди, че ще предпази от тежко боледуване. Крайно време е да започнем да правим тази разлика“, допълни проф. Кюркчиев.

Той също така уточни, че инфектиран не означава болен. Инфектиран означава човек, който може да има някакъв дискомфорт.

Имунологът не се ангажира да каже дали коронавирусът затихва и това трябва да кажат епидемиолозите в чиито компетенции е този въпрос.

Според него няма да се налага да си слагаме и четвърта доза ваксина, а тенденцията е да има годишна ваксинация по желание, както е с грипните ваксини.

Според имунолога зеленият сертификат е ненужен, защото той е въведен при „Делта“ варианта, когато е установено, че ваксинираните и преболедувалите в много по-малка степен могат да се заразят и съответно да разпространяват вируса.

„При „Омикран“ обаче това не е така, което прави сертификатът излишен от имунологична гледна точка“, смята проф. Кюркчиев.

#антитела #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »