Здравните власти с разяснения за новите срокове на зеления сертификат

Здравните власти с разяснения за новите срокове на зеления сертификат
A A+ A++ A

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще даде брифинг за медиите в 13:00 часа във връзка със сроковете на валидност на зеления сертификат на територията на България. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Припомняме, че в последните дни стана ясно, че Европа променя срока на валидност на зелените сертификати. Те вече ще важар 9 месеца. 

Така европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. българи, чийто ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС. Това стана ясно в понеделник.

Причината е, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност.

Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС, уточниха от Здравното министерство. 

На този етап в България зеленият сертификат за ваксиниране и преболедуване с COVID-19 важат една година. Зеленият сертификат, който се издава на хора с доказано количество антитела важи 3 месеца. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"