Малките и средните предприятия получават помощ до 50 000 лева

Бизнес | 27 януари 2022, четвъртък / 19:14| Показвания:Малките и средните предприятия ще получат помощ до 50 000 лева. Договорите за нея и изплащането й ще започне до седмица, съобщи по време на среща с хотелиери и ресторантьори вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. 

От бранша споделиха, че мярката 60/40 е неефективна. Проблем за тях са и новите ограничителни мерки на регионално ниво в София. 

По думите им компенсациите за бизнеса са проблематични, тъй като една регионална заповед не може да изземе функциите на национална заповед и това автоматично спира компенсаторните плащания, както и кандидатстването по тях.

Според хотелиерите и ресторантьорите е необходимо спешно заповедта да бъде национално регламентирана, за да може бизнесът да се възползва от механизмите за компенсация. Нинова пое ангажимент да съдейства по всички начини и възможно най-скоро за намиране на решение на този казус, включително с промени в Закона за извънредното положение.

От бранша изложиха и аргументи в полза на отпадането на наложения вечерен час от 22 ч. на територията на столицата, като изразиха съгласие със запазване на досегашния модел за заетост на заведенията от 50%.

В срещата участваха и министърът на туризма Христо Проданов, зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, както и зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов.


Тагове: Корнелия Нинова, малки и средни предприятия

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси